Индија купује нафтне активе у иностранству

04-11-2014 09:02:13 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/rednivaram/cc-by/ vostok.rs |


Влада Нарендре Модија објавила је куповину нафтних актива у иностранству једним од приоритета Индије. Компанија Oil and Natural Gas Corp ( ONGC ) под контролом владе намерава да инвестира у тај пројекат 180 милијарди дилара за 16 година. Ради веће комерцијалне привлачности саме корпорације кабинет министара планира да прода 5% њених акција. Цена пакета је 3 милијарде долара.

Актуални пад светских цена нафте идеална је позадина за куповину произвођачких актива. Они ће се куповати чак у САД и Канади, где ONGC не ради, али планира да исправи тај пропуст. Ово је изјавио председник корпорације Д.К. Сараф.

За сада списак актива ONGC није толико велик – 13 актива у производњи у 8 земаља. Према речима Д.К. Сарафа, он може да буде проширен и захваљујући партнерству са компанијама Русије, земаља ЗНД, Африке и Блиског Истока.

Росњефт је понудила ONGC, а они већ сарађују у офшор пројекту на шелфу код Сахалина, удео у два сибирска нафтна налазишта. Један од њих је 10% акција за милијарду долара на Ванкорском кластеру налазишта нафтних и гасних кондензата. То је ресурсна база већ актуалног нафтовода Источни Сибир – Тихи океан. На то је скренуо пажњу експерт Константин Симонов:

- Овде видимо класичну причу када продавац жели да нађе новог купца, а купац да нађе нове испоручиоце. Ванкор је прилично лаком комад. То је активни пројекат. Тамо нису потребне неке ризичне инвестиције, нису потребна нека сложена техничка решења. Ми у суштини предлажемо већ удео у пројекту који је избио на врхунац своје експлоатације. Заузврат се надамо да ћемо проширити своје присуство на индијском тржишту.

Цевовод из Ванкора, из Источног Сибира, завршава се у луци Козмино у Тихом океану. Одатле се танкерима шаље нафта у Азију. При томе могућности проширења капацитета цевовода већ су урачнате у самом пројекту. Њен потенцијал је до 80 милиона тона нафте годишње, при томе 50 милиона тона треба да иде управо до обале Тихог океана. Остално у Кину споредним цевоводом.

Росњефт је понудила такође ONGC 49% акција Јурубчено-Тохомског налазишта. Оно се налази у Евенкијском рејону Краснојарске покрајине. Развој партнерства са Русијом ће бити занимљив за индијску страну управо у погледу приступа ресурсној бази, сматра експерт Сергеј Пикин:

- Новац који Росњефт добије за удео у пројекту ће бити реинфестиран у оквиру развоја датог налазишта. Зато за сваког партнера који уђе на дато налазиште то је такући новчани прилив и будуће његово увећање. Важно је и искуство заједничке експлоатације. За сада технилошки можда нисмо тако снажно спојени, као са европским, америчким партнерима у сложеним технологијама. Али убудуће морамо да диверзификујемо наше партнерске односе, технолошке везе. Зато ће такво искуство бити корисно како руској, тако и индијској страни.

Очекује се да ће ONGC донети одлуку о учешћу у ова два пројекта до посете председника Русије Владимира Путина Индији, планиране за децембар. Њен „енергетски део“ ће садржати и нове споразуме о течном гасу и нуклеарној енергетици.