Чижов се нада да ЕУ неће пооштравати санкције против РФ

04-11-2014 09:55:39 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Стални представник Русије у ЕУ Владимир Чижов се нада да се ЕУ неће одлучити на проширивање санкција против Москве у контексту избора у Луганској и Доњецкој народној републици.

У недељу 2. новембра у непризнатој Доњецкој и Луганској Народној Републици одржани су избори за шефове региона и посланике народних савета. Према резултатима пребројавања 100% протокола лидери ЛНР и ДНР победили су на изборима у Донбасу – за шефа ДНР је изабран актуални премијер Александар Захарченко, а у ЛНР је победу однео актуални председник републике Игор Плотницки.

Последње што смо чули из званичних извора ЕУ: говорило се о томе да они за сада не разматрају варијанту проришрења санкција – изјавио је Чижов за РИА Новости. У колико постоји жеља, може да се смисли било шта. Надам се да ће руководство ЕУ испољити довољно здравог разума да то не чини – додао је саговорник агенције. РФ и ЕУ су израили низ различитих ставова поводом избора у ЛНР и ДНР. Русија поштује вољу бирача југоистока Украјине, изабрани представници су добили мандат за решавање практичних задатака за обнову нормалног живота у регионима, стоји у изјави МСП РФ поводом избора у Доњецкој и Луганској области.

Како је подвукло Министарство спољних послова РФ, узимајући у обзир одржане изборе, крајње је важно предузети активне кораке за успостављање стабилног дијалога између централних украјинских власти и представника Донбаса у контексту споразума постигнутог у Минску. РФ је изразила спремност да заједно са међународним партнерима и даље конструктивно доприноси регулисању кризне ситуације у Украјини.

Шеф дипломатије ЕУ Федерика Могерини је изјавила да ЕУ сматра изборе у Луганској и Доњецкој Народној Републици препреком на путу ка миру у Украјини, да они противрече минском протоколу и да ометају политичке напоре у тражењу решења. Могерини такође додаје да је гласање незаконито и нелегитимно, и да га ЕУ не признаје. Стални представник Русије у ЕУ изразио је разочарање тумачењем протеклих избора у ЛНР и ДНР, које је дала Могерини. Ипак он је истакао да у изјави Могерини има доста „исправних речи“ поводом тежње ка миру, неопходности да све стране буду привржене Минском протоколу. То не сме да се не подржи. Израз да ће ЕУ наставити да ради у правцу решења кризе у Украјини може само да се поздрави, истакао је Чижов.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут