ДНР и ЛНР спремне на склапање споразума са Кијевом о испоруци угља

04-11-2014 09:26:55 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexandr Kryazhev/ vostok.rs |


Први заменик министра енергетике и индустрије угља Украјине Јуриј Зјуков раније је изјавио да је Кијев спреман да купи угаљ на територијама које контролише Народна војска, али да новац мора да оде на плате рудара.

Доњецка и Луганска Народна Репбулика спремне су да склопе споразум са владом Украјине и испоручују угаљ, каже се у заједничком саопштењу ДНР и ЛНР.

„Спремни смо на обнову читавог комплекса веза са регионима Украјине. На склапање споразума са владом, предузећима и организацијама Украјине. Спремни смо да испоручујемо украјинским регионима угаљ како би грејна сезона нормално протекла. Неопходна нам је сарадња у области снабдевања електричном енергијом, пољопривредним производима, саобраћаја, комуникација, извозно оријентисане производње. Наша економија ће остати у зони гривне, ако Кијев прекине финансијску блокаду“, наведено је у саопштењу.

Услед борбених дејстава у Донбасу Украјина је изгубила око 12 милиона тона угља, саопштио је раније Јуриј Зјуков.

По његовим речима производња угља за десет месеци ове године смањена је, у поређењу са одговарајућим периодом прошле године, за 17%, са 68,6 милиона тона на 57 милиона тона.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут