Савет Федерације: Новац од Мистрала ако се анулира уговор иде за одбрану

31-10-2014 08:17:49 | | Глас Русије, фото: AP/David Vincent/ vostok.rs |


Новац који је уплаћен за француске носаче хеликоптера Мистрал, као и пенали у случају да се уговор анулира, ће се усмерити на државни програм одбране, а имиџ Француске као поузданог партнера „ће бити покварен“, изјавио је председник комитета за одбрану руског Савета Федерације Виктор Озеров.

Рособоронекспорт је нешто раније добио позив да преузме први Мистрал 14. новембра, али се појавило саопштење министарства финансија Француске, у коме се говори да не постоје услови за предају Мистрала. Неизвесност по питању предаје Мистрала траје већ неколико месеци у условима заоштрених односа између Русије и ЕУ због Украјине. Министарство одбране Француске је изјавило да је уговор неизвесан, али није анулиран. Председник комитета за одбрану Државне думе је предложио да се врати новац и пенали, ако Француска не испоручи Мистрал 14. новембра.

Озеров је изјавио да оружане снаге Русије неће изгубити у својој борбеној готовости због одсуства Мистрала. „Још пре него што је уговор потписан међу нашим официрима је вођена дискусија да ли су Русији потребни ови бродови“, рекао је сенатор. Према његовим речима, „у суштини, руске оружане снаге немају где директно да користе ове бродове“.

„Ако се говори о могућности да уговор буде анулиран, онда би новац који буде враћен, укључујући и пенале за раскид уговора, Русија усмерила на реализацију низа позиција у оквиру државног програма одбране, а имиџ Француске, као поузданог партнера би био упрљан“, рекао је сенатор.

Уговор вредан 1,2 милијарде евра о испоруци два француска носача хеликоптера за ратну морнарицу Русије је потписан у јуну 2011. године. Планирано је да први брод „Владивосток“ ступи у наоружање руске флоте 2014. године, а други „Севастопољ“ 2015. Француске власти су више пута изјављивале а планирају реализацију уговора са Русијом. Представник Рособоронекспорта је говорио да Русија стриктно поштује график текућих плаћања по уговору, а француска страна строго поштује план изградње.

Власти САД су почетком маја први пут отворено изјавиле да се противе том уговору. Међутим, према писању New York Times, Американци су сличну „забринутост“ показивали још од 2009. године.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут