Документарац телевизије RT о бомбардовању Југославије победио на фестивалу на Куби

28-10-2014 08:20:44 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Документарни филм-сећање на НАТО бомбардовање Југославије 1999. године, који су под називом „ЗАШТО?“ снимили новинари руске телевизије RT, победио је у такмичарском програму Cubavision 2014 Међународног радиотелевизијског фестивала на Куби. Филм је однео победу у конкуренцији најбољи документарни филм.

24. марта ове године навршило се 15 година од почетка НАТО бомбардовања Југославије. Уочи поменуте годишњице Српкиња Јелена Милинчић и Американка Аниса Науи, путујући по местима бивше Југославије, сретале су се са сведоцима трагичних догађаја и разговорарале са онима, који су изгубили најближе, покушавајући да разумеју зашто је овај рат био дозвољен.

„Нисам мислила да ће филм испасти толико личан, једноставно тражила сам приче које остављају јак утисак. Србија није тако велика земља, па смо свуда наилазили на људе, погођене бомбардовањем. Филм се зове „Зашто“, јер људима још увек није јасно шта су НАТО земље желеле да остваре и шта су постигле по ту цену", рекла је ауторка филма Јелена Милинчић, која се за време бомбардовања налазила у Београду.

Зашто? - документарни филм о НАТО агресији на СР Југоаславију



Зашто? - документарни филм о НАТО агресији на СР Југоаславију- 2 ДЕО