Коптски патријарх: почињемо од нуле

26-10-2014 09:56:03 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Положај египатских хришћана-копта, који се помињу током последњих неколико година искључиво у контексту прогањања религиозних мањина, на Блиском Истоку се приметно нормализовало после доласка на власт председника Абдел Фатаха ас-Сисија.

Потомци старих Египћана, који су на хиљаде емигрирали због страха од репресалија, почели су да се постепено враћају у отаџбину, нови устав им је доделио гарантовано доспевање у парламент земље. На позадини позитивних промена поглавар Коптске православне цркве Александријски папа и патријарх свети Тавадрос (Теодор) II, који је фактички и лидер коптског народа, посетиће Русију. О животу народа, очуваног умногоме само захваљујући својој вери и религиозним традицијама, као и о тежњама самог првојерарха, он је испричао у ексклузивном интервјуу дописнику РИА Новости у Каиру Рафаелу Даминову.

Историја вашег народа током векова имала је много трагичних страна. Судећи по свему, један од таквих тешких периода је настао, када сте ви већ руководили Коптском црквом?

- Египатски копти воде своју историју од светог апостола Марка, кога су мучили и усмртили у Александрији 68. године по Христовом рођењу. Црква је током читаве своје историје била подвргавана притешњавањима, те су њене присталице постајали мученици све до дан-данас. Коптску цркву зовемо Црквом мученика.

Египатска револуција је за копте и друге хришћане земље иначе постала трагедија или, обрнуто, на крају крајева водила позитивним променама?

- Револуција у Египту, односно, масовни нереди, који су изазвали оставку вишегодишњег председника земље Хоснија Мубарака, почели су у јануару 2011. године, те су завршени били у јуну 2013. године, када се умешала војска. Био је ухапшен председник-исламиста Мухамед Мурси. Између почетка и краја тих догађаја земља је преживљавала нестабилни период, током којег је било много тешкоћа. Дошло је до напада на катедралу у Каиру 17. априла 2013. године. 14. августа исте године је било запаљено и срушено истовремено 100 цркава. Напади су били углавном у градовима Горњег Египта. Почев од јунске револуције односи између свих слојева египатског друштва почели су да се побољшавају.

Постоји мишлење да су копти у свим претходним режимима били ограничени у својим политичким правима, да их је било непропорционално мало у органима власти. Да ли је та тенденција сачувана?

- Навешћу пример. Копти су данас на челу министарства трговине и индустрије, министарства финансија, министарства за послове странаца. Имамо и друге положаје, мада чак ни то представништво у органима власти није пропорционално броју копта, који живе у Египту.

Конфликти, који се последњих година дешавају на Блиском Иостоку, оно што данас видимо у Ираку и Сирији, све чешће имају карактер међурелигиозног супротстављања. Како свет може да утиче на то, заустави или спречи те конфликте?

- Читави свет и на Истоку, и на Западу мора да се уједини против тероризма. Проблем је у томе, што неке државе користе тероризам као начин притиска на друге земље. Када би се свет ујединио против те појаве не само на речима, већ и делом, та би супротстављања престала.

Какав је циљ ваше посете Русији?

Ова је посета пре свега могућност да изразим своје поштовање и захвалност патријарху Кирилу и упознам га лично. И ја ћу га позвати да посети Египат. Ценим улогу Русије у њеним односима са Египтом, као и став председника Путина и руске државе у подршци Египта у периоду кризе. Треће, желим да посетим Русију, јер она има доста јарку хришћанску историју. Њене цркве, духовност… Жарко желим да посетим Русију.


КАТЕГОРИЈЕ