Шаровић за Глас Русије: Шешељу нису потребни лекари, већ слобода

21-10-2014 04:55:02 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Што се тиче помоћи државе, та помоћ би пре свега требала да се огледа на седницама СБ ОУН, које су биле посвећене Хашком трибуналу. Држава је морала жестоко да критикује његов рад због суђења које траје толико дуго и због тога што Војислав Шешељ није на слободи.

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, који се 12 година налази у Међународном трибуналу за бившу Југославију, наредних дана треба да прође преглед томографом. Политичару је пре годину дана оперативно уклоњен злоћудни тумор дебелог црева, а сада су пронађене метастазе на јетри. При томе, како тврди СРС, детаљи историје болести се крију од самог пацијента.

Чал главни тужилац Међународног трибунала за бившу Југославију Серж Брамерц не може да каже када ће се приближно завршити суђење Војиславу Шешељу, оптуженом за наводне злочине против муслиманског и хрватског становништва у току конфликата на територији бивше Југославије. Србски радикали сматрају да Хаг намерно отеже, пошто не располаже доказима Шешељове кривице.

У интервјуу за Глас Русије заменик председника СРС Немања Шаровић је изјавио да намерава да се обрати СБ УН, амбасадама пријатељских држава, пре свега Русији, као и међународним организацијама "које се тобоже баве заштитом људских права, али ћуте када је реч о Војиславу Шешељу".

Господине Шаровићу, председник србског Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић је изјавио да је спреман да пошаље Шешељу лекаре. Колико је познато, лидер радикала увек је одбијао помоћ званичног Београда, али можда сада је управо случај када ће србски лекари видети више од холандских колега?

- Што се тиче помоћи државе, та помоћ би пре свега требала да се огледа на седницама СБ ОУН, које су биле посвећене Хашком трибуналу. Држава је морала жестоко да критикује његов рад због суђења које траје толико дуго и због тога што Војислав Шешељ није на слободи. То што Влада Србије каже да је спремна да пошаље лекаре након 12 година притвора без пресуде, то могу видети само као крајње лицемерје. У праву сте, Војислав Шешељ је увек одбијао помоћ режима из Београда, и то што он жели нису лекари, већ слобода.

Уз копију документа коју је Шешељу предао затворски лекар, на место где се пише дијагноза залепљен је бели листић. Зашто од оболелог крију оно главно?

- Очигледно је да Хашки трибунал чини све што је могуће да ликвидира Војислав Шешеља. И ово није први пут са се такве ствари раде. Он се пре претходне операције - од октобра 2012 . године до децембра 2013. године жалио на тегобе везане за дебело црево. Он је тражио да иде на колоноскопију, међутим они су то упорно одбијали. Слично се поновило и сада. Шешељ већ месецима има повишену температуру, међутим они су му говорили како је то у Холандији нормално. Тај документ са дијагнозом који је прелепљен белим папиром је непобитна чињеница да Хашки трибунал крије детаље о лошем здравственом стању од самог Војислава Шешеља, што значи да они не желе да се он лечи. Њихов је интерес да Војислав Шешељ умре у притвору, једини разлог за то је чињеница да ни после 12 година не само да немају доказа да га осуде већ и да нису у стању да донесу било какву пресуду.

У случају да Шешељ буде ипак пуштен на слободу, може ли да му помогне србска медицина?

- Свакако могућности за лечење су бољи у Србији на слободи, него у притвору Хашког трибунала. Али, здравствено стање није једини разлог због којег тражимо његово безусловно и моментално ослобађање. Већ одавно не постоји ниједан процесни разлог да Војислав Шешељ не буде на слободи, макар привременој. Хашки трибунал је причао о могућности утицаја на сведоке, а последњи сведок тужилаштва у процесу против Шешеља је саслушан 2009. године, пре скоро три године су изнете завршени речи. Незапамћено је да неко након завршетка поступка изношења завршних речи чека три године да буде донета пресуда. У Србији се на пример пресуда доноси оног тренутка када је објављен крај суђења . Ни у једном правном систему не можете чекати три године на доношење пресуде. А у предмету против Шешеља, због промене једног од судија, апсолутно није јасно када би та пресуда могла бити донета. Судија Нианг је прво тражио шест месеци да се упозна са предметом, па онда још шест месеци. Да ли ће можда затражити и још годину дана? Судија никада није видео оптуженог, није присуствовао ниједном дану суђења, није видео ниједног сведока. Чак у тренутку када је завршен поступак против Шешеља уопште није био судија, него него службеник у суду за Руанду. Он је био у октобру 2013 године именован за судију, а дан касније постављен за трећег судију у једном од најкомпликованијих случајева у међународном суду за ратне злочине. Између осталог, нико од троје судија које суде Шешељу, пре тога није био судија.

Тимур Блохин,


КАТЕГОРИЈЕ