Оружје Војске Србије на паради

15-10-2014 08:29:58 | | rts.rs/ vostok.rs |


Тенкови, оклопни транспортери, авиони, хеликоптери, специјалци, падобранци, артиљерија и Речна флотила спреми су за велики војну параду.

Војска Србије на паради 16. октобра показује ново наоружање, технику која је у употреби већ три или четири деценије, као и бројне пројекте домаћих стручњака, који ће, према најавама, тек ући у наоружање. Премијеру на паради, имаће Речна флотила на Дунаву.

Padobranci sa puskom G36 K.jpg
Падобранци са пушкама Г-36 К

Најсавременије оружје користи Специјална бригада и оно је у рангу са наоружањем најбољих специјалних јединица у свету. На паради ће бити приказан део арсенала.

Стандардне пушке специјалаца су немачке "Хеклер и Кох" ХК-416 и Г-36 К у НАТО калибру 5,56 милиметара, а на њих могу да прикаче најсавременији типови оптичких, термовизијских и ласерских нишана, као и подцевни бацачи граната.

Снајперисти Специјалне бригаде у рукама имају финске снајпере САКО ТРГ, а носиће и аутомате "Хеклер" МП-5 СД 9 са пригушивачима.

Специјалци ће продефиловати и са србском лаком беспилотном летелицом "врабац" коју развија Војно-технички институт, за потребе специјалних јединица.

Задаци специјални јединица намећу и падобране, алпинистичку и ронлачку опрему, као и одела за маскирање "џили" која снајперисту утапају у свако природно окружење.

specijalci hk 416.jpg
Специјалци са пушкама ХК-416

У моторизованом ешалону налазиће се и џипови "ленд ровер дифендер" који су такође у саставу Специјалне бригаде.

Савремену опрему приказаће и Бригаде везе, која је последњих година набавила из иностранства опрему која је у рангу са најмоћнијим светским армијама, отпорну на ометање и прислушкивање.

Сви припадници војске носиће униформе М10 са дигиталном камуфлажном шаром, иначе пројекат Војно-техничког института из Жаркова, коју шије "Јумко" из Врања.

Најбројније оружје на паради биће аутоматска пушка М21 у калибру 5,56 х 45 милиметара, која ради на принципу "Калашњиков", а у наоружању војске је од средине прошле деценије. Произвођач "Застава оружје" извози ову пушку у Македонију, БиХ, Азербејџан и многе друге земље.

Puska M 21.JPG
Пушка М-21 у рукама припадника Копнене војске

Представиће се и инжењеријске машине, тенкови за извлачење, камион ФАП 1118, џипови типа "пух" и "пинцгауер" и теренско возило 3К које је у фази развоја.

Оклопне снаге

Оклопне снаге Војске Србије, који ће наступити на крају параде представљаће тенк М84 и борбено возило пешадије М80А, које користе све бригаде Копнене војске. Тенк М84 користе и војске Хрватске, Словеније, БиХ и Кувајта.

Од оклопа ће бити приказани и транспортери ВПБ М86 у верзијама са лаким и тешким митраљезима, а овај транспортер користи војна полиција.

На истом типу возила, биће приказане и верзије са противоклопним лансерима ракета „маљутка" М-83 ПОЛО . Ракете по руској лиценци, производи "Крушик" из Ваљева.

Најновије, али не и класично оклопно возило у Војсци Србије су блиндирани "хамери", донације САД из 2012. године, а уведени су у наоружање 2013. године. Користе се за обуку војске за мултинационалне операције.

Они ће на паради продефиловати са тешким митраљезима и аутоматским бацачима граната БГА-30, производима крагујевачког "Застава оружја".

Понос србског оклопа, транспортер Лазар 2, који је представљен прошле године, развија "Југоимпорт СДПР" и спада у МРАП возила ( отпоран на мине и нападе из заседе). Поред њега дефиловаће и "млађи" Лазар 1.

Lazar 2 na generalnoj probi.jpg
Оклопно возило Лазар 2 ( у позадини Лазар 1)

Наоружање чине топ 30 мм, а по захтеву потенцијалних купаца могу се поставити и тешки митраљези или аутоматски бацачи граната. Превози 10 војника који могу да дејствују из пушкарница на бочним странама возила.

Артиљерија

"Боје" артиљерије браниће хаубице НОРА М84 у калибру 152 мм, и вишецевни бацач ракета М77 Огањ, као и оружје које ће према најавама из војске ускоро ући у употребу -а пројектовао га је Војно-технички институт.

Raketni sistem Morava.jpg
Ракетни систем Морава

Самоходни вишецевни лансер ракета "Морава" који би требао да замени М77 "Огањ", прави се у два калибра 128 мм за Војску Србије и руском калибру 122 мм за извоз. У пројектовању овог и других оружја, стручњаци ВТИ-ија су користили и искуства са терена из ратова деведесетих година.

Булеваром Николе Тесле "маршираће" и две самоходоне хаубице у калибру 122 милиметара, које би у ВС могле да замене совјетске „гвоздике" у истом калибру.

СОКО је верзија на шасији са погоном на осам точкова и оклопљеним кабинама, док је СОРА верија са погоном на шест точкова и без оклопљене кабине.

Haubice Nora B52.jpg
Хаубица Нора Б-52

Најмоћније оружје на паради биће свакако самоходна хаубица НОРА Б-52 у калибру 155 мм, за коју се развија муниција домета и до 60 километара - што ово оружје сврстава у сам светски врх.

Шест примерака који ће продефиловати су последње верзије за извоз са оклопном заштитом, заштитом од радијације, хемијског и биолошког оружја и савременом електроником и балистичким рачунарима.

Србија је посредством државне фирме "Југоимпорт СДПР" до сада извезла "Норе" у Бангладеш, Мјанмар и Кенију.

Haubica SOKO.jpg
Хабица СОКО

Уз "Норе" иде и извиђачко оклопно возило БОВ М-11 чија је намена извиђање, патролирање или командно место за јединицу од шест до 12 хаубица.

Ваздухопловне снаге

Ваздухопловство и противваздухопловна одбрана парадираће и на небу и на земљи.

Јединице за противваздухоловна дејства представиће се са ракетама самоходног система КУБ и стационарним С-125 Нева, совјетске производње. За оба система домаћи стручњаци су већ урадили модернизацију.

Иначе, ракете С-125 Нева су 1999. изнад Србије обориле амерички стелт бомбардер Ф-117А и ловац Ф-16.

Биће приказани и противавионски топови "бофорс" који гађају циљеве уз помоћ радара типа "жирафа", а оба оружја су шведског порекла.

MiG 29 i Super Galeb G 4.jpg
Миг-29 у пратњи "Орлова"

На небу ће летети три авиона МиГ-29, најмодерније летелице Војске Србије, три авиона МиГ-21, затим домаћи, бомбардери Ј-22 "Орао", школско-борбени Г-4 "Супер галеб" и школски авиони Ласта В-52.

Ваздухопловни ешалон чиниће и транспортни хеликоптери Ми-8 и Ми-17, као и "Газеле" у извиђачкој и противоклопној верзији.

Летеће и транспортни авиони Ан-26, чија је намена превоз падобранаца, рањеника или наоружања и војне опреме.

Садејство копнених и ваздушних снага симболизоваће падобрански скок 30 припадника Специјалне бригаде из хеликоптера.

pegaz.jpg
Беспилотна летелица "Пегаз"

ВТИ ће представити и српску беспилотну летелицу "Пегаз" која се налази у фази развоја. Њена намена је извиђање бојишта до 100 километара у дубину непријатељске територије.

Речна флотила

Премијеру на војној паради доживеће Речна флотила, која ће осим на Дунаву, продефиловати и на копну, јер се у њеном саставу налази и понтонирци.

Од Калемегдана до Гардоша проћи ће комплетни пловни састав Речне флотиле на челу са командним бродом БПН-30 "Козара".

Пловиће и четири речна миноловца класе "Нештин" који од наоружања имају електромагнетне, механичке и акустичне миноловке, мине и по два топа калибра 20 милиметара, противавионске ракете Стрела 2М.

Recna flotila.jpg
Речна флотила

Брод-речна станица за размагнетисање бродова "Шабац", наоружан са два топа калибра 20 мм, пловиће уз миноловце.

Најбржа пловила Речне флотиле су десантно-јуришни чамци израђени од стаклопластике. Њима може да се превезе 80 војника са опремом или шест тона терета. Од наоружања имају два топа калибра 20 милиметара, два тешка митаљеза и руски аутоматски бацач раната БП-30.

Патролни чамци ће такође продефиловати Дунавом, а они од наоружања имају топове калибра 20 милиметара, као и тешке митраљезе "бровинг".

На „сувом" речну флотилу представиће понтонирске јединице, чији је задатак да копненим снагама омогуће прелазак река, а од наоружања поседују амфибије, скеле, чамце реморкере, као и тенкове носаче са понтонским мостовима.

Припремио Горан Јанићевић,