Привредна комора РФ: Слободна трговина само са Србијом

14-10-2014 08:46:13 | | Глас Русије, фото: "Голос России"/Сархад Зухал/ vostok.rs |


После прекида обнавља рад Пословни савет сарадње са Србијом. Организационо заседање одржано је у Привредној комори РФ у понедељак, уочи посете председника Владимира Путина Београду.

Како је саопштио потпредседник Привредне коморе РФ Георгиј Петров, обим међусобне трговине између Русије и Србије 2013. године достигао је две милијарде долара, што није лоше.

- Важно је што се Србија није придружила санкцијама против Русије, што, узимајући у обзир тежњу земље да постане члан ЕУ, много вреди. Србија је, рекао бих, најважнији економски партнер за Русију у региону и једина земља ван граница ЗНД са којом је одрађен механизам слободне трговине који успешно функционише.

Руске и српске структуре увек су спремне да помогну у изналажењу партнера, истакао је потпредседник Привредне коморе РФ. Многи, на пример, у руском трговинском представништву у Београду, већ толико су се показали као компетентни и своји људи, да су у Београду на њих већ пси престали да лају.

Такав прилаз доноси плодове – за седам месеци 2014. године робна размена је скочила за 16,5% - саопштио је заменик директора Департмана земаља Европе и Америке Министарства економског развоја РФ Сергеј Караулов:

- Сада се појавила могућност за додатне испоруке србских намирница на руско тржиште. Србија се оперативно одазвала на могућност да заузме ослобођене нише, повезали су је са снабдевачима главних трговинских мрежа, ради се активно, већ су почеле испоруке. Сам сам прошле недеље свраћао у продавницу, пробао српске шљиве – укусне, миришљаве. Све то се дешава паралелно са разрадом и реализацијом великих инфраструктурних пројеката, попут модернизације српске железнице или отварања регионалног центра који ће производити радиофармацеутске препарате.

Пословни савет за сарадњу са Србијом предводиће генерални директор Руске енергетске агенције Анатолиј Тихонов.

У пословни савет улази преко 50 компанија и ми морамо даље да се бавимо популаризацијом руске робе и услуга у Србији. Треба поклонити пажњу и сарадњу малом и средњем бизнису, тим пре што су се код нас појавиле нове финансијске могућности, пошто су Србербанк и ВТБ успоставили схему плаћања испорука руским рубљама, а то, као што се зна, један је од приоритета актуалне руске политике.

Како је указала извршни директор Савета Ана Бурчакова, Србија остаје кључни партнер у пројекту Јужни ток, а то значи да поред осталог, структура која је обновила рад постаће добра платформа за компаније које раде у горивно-енергетском комплексу.

Тимур Блохин,