Избори 2014 - "фото финиш" у Републици Србској

13-10-2014 03:42:06 | | Глас Русије/ vostok.rs |


На општим изборима у БиХ гласало је 1.747.244 гласача или 54.14% на нивоу целе БиХ. У Федерацији БиХ од 2.018.038 уписаних гласача, гласало је 1.064.024 бирача или 52.73%, а у Републици Србској од 1.209.505 бирача, гласало је 683.220 или 56.94%.

У поређењу са подацима из 2010. године, укупни излазак бирача је мањи када је у питању проценат, али је номинално већи јер је више уписаних бирача.

Док је у Федерацији БиХ ситуација била одмах јасна, те су за чланове Председништва БиХ победу однели, из реда хрватскох народа, Драган Човић (ХДЗ БиХ) и из реда муслиманског народа Бакир Изетбеговић (СДА), у Републици Србској се је водила мртва трка за место председника Републике Српске између опозиционог кандидата "Савез за промене" Огњена Тадића и садашњег председника Милорада Додика, кандидата коалиције СНСД-ДНС-СП, као и између опозиционог кандидата "Савез за промене" Младена Иванића и кандидата коалиције СНСД-ДНС-СП, Жељке Цвијановић, за место члана Председништва БиХ из Републике Српске.

Рано јутрос из изборних штабова су саопштаване контрадикторне информације. Свака политичка странка је саопштила о предности или победи њиховог кандидата. Огњен Тадић, опозициони кандидат "Савеза за промене" за председника Републике Српске је саопштио да је за место председника Републике Српске од пребројаних 70,87% гласова, за опозиционог кандидата "Савеза за промене" гласало 50,13%, док је за садашњег председника, кандидата коалиције СНСД-ДНС-СП, Милорада Додика гласало 49,87%, те је неагласио да је резултат веома изједначен са благом предношћу опозиционог кандидата.

Председник ПДП-а и кандидат "Савеза за промене", Младен Иванић, је саопштио да он води у тесној бици за члана Председништва БиХ, те да то све упућује да он има велику шансу за победу.

Садашњи председник Републике Српске и кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП, Милорад Додик је такође рано јутрос саопштио о победи за члана Председништва БиХ из Републике Српске, кандидата коалиције СНСД-ДНС-СП, Жељке Цвијановић, као и да он има предност над опозиционим кандидатом за место председника Републике Српске.

Све дилеме око прелиминраних резултата је отклонио ЦИК у 14.00 часова. Према извештају ЦИК-а, обрађено је 90,24 гласова за избор србског члана Председништва БиХ, где се потврђује и даље веома неизвесна борба између два кандидата, односно, кандидата коалиције СНСД-ДНС-СП, Жељке Цвијановић која је добила 278.845 гласова и кандидата "Савеза за промене", Младена Иванића који је добио 279.822 гласа, где је разлика свега у 977 гласова. Према саопштењу ЦИК-а, коначни прелиминарни резултати за избор србског члана Председништва БиХ биће познати у наредна три дана, док се обраде сви преостали гласови.

Према извештају ЦИК-а за председника Републике Српске обрађено је 85,47 % гласова где се потврђује и даље неизвесна борба између два кандидата, односно, кандидата коалиције СНСД-ДНС-СП, Милорада Додика, који је добио 264.051 глас и кандидата "Савеза за промене", Огњена Тадића, који је добио 253.211 гласова, где је разлика у 10.840 гласова, што тренутном председнику даје извесну предност.

ЦИК је обрадио и гласове за Парламент Републике Српске, Парламент Федерације и Парламент БиХ, а све у проценту око 70%, а о чијим коначним прелиминарним резултатима ће се знати у наредна три дана.

После бурне предизборне кампање и завршених избора, ма какви резултати и били, време је да се политичари у РС и Федерацији БиХ, већ данас, окрену својим задацима за које их је изабрао народ, и да раде за добробит народа. Првенствени задатак им је да раде на искорењивању непотизма и корупције који до неслућених рамера разједају комплетно друштво, да брину о свим категоријама становништва, да покрену домаћу производњу, а све несугласице између позиција и опозиција да решавају консензусом, и опет, све ради добробити народа и општедруштевног благостања.

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2014_10_13/Izbori-u-BiH-foto-finish-u-Republici-Srpskoj-7463/