Расизам либералних америчких медија

13-10-2014 09:28:00 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Лист „Њујорк тајмс“ извинио својим читаоцима због карикатуре која је објављена недељу дана раније, а која је у увредљивој форми исмејавала недавни успех Индије у космичкој области – лансирање сателита у орбиту Марса.

И премда се формално инцидент може сматрати завршеним, овај догађај открива оно што би амерички медији веома желели да сакрију: поред све њихове привидне политичке коректности, стварни однос према земљама и народима „трећег света“ и даље остаје у потпуности прожет духом расизма.

Карикатура која је објављена у „Њујорк тајмсу“ 28. септембра приказује индијског сељака који куца на врата „Елитног космичког клуба“. Сељак носи традиционални повез дхоти око бедара, санадале на босу ногу и води краву на канапу. Нема потребе да се објашњава колико је увредљива ова слика: не само што је у њој употребљен стереотип доживљаја Индије као сиромашне земље, што негира саму могућност тако изванредног технолошког напретка као што је слање сателита на Марс, већ је употребљена и слика животиње која је света за огромну већину становника Индије – краве.

Незадовољни читаоци су преплавили редакцију писмима оптужујући је за расизам. На крају се одговорно лице за уредничку страницу листа Ендрју Розентал ( Andrew Rosenthal, editorial page editor of the New York Times ) на свом Фејсбуку извинио читаоцима, невешто објаснивши да ни редакција, ни аутор карикатуре нису имали намеру да било кога увреде. Међутим, карикатура није скинута са сајта листа, истиче Борис Волхонски, стручњак Руског института за стратешка истраживања:

- Овај догађај открива читав низ идеолошких приступа западних медија које би они сами желели да сакрију. Америчко и западноевропско друштво се диче својим привидним поштовањем различитих мањина, а једним од својих главних достигнућа сматрају политичку коректност. Међутим, испоставља се да се политичка коректност односи само на грађане западних земаља и уопште не важи кад је реч о представницима других култура и цивилизација. Сетимо се макар скандала који је избио пре неколико година кад је лик пророка Мухамеда који је свет за све муслимане употребио дански карикатуриста приказавши пророка као терористу.

Парадоксално, али је у исто време кад је „Њујорк тајмс“ објавио ову увредљиву карикатуру у посети САД био премијер Индије Нарендра Моди који је с председником Бараком Обамом разматрао широк спектар питања сарадње, између осталог, и у космичкој области. У новинама „Вашингтон пост“ је 30. септембра чак објављен заједнички чланак двојице лидера који се управо завршавао тврдњом о потреби за сарадњом у области освајања космоса. А чињеница да је индијски сателит лансиран у орбиту Марса наведен је као најважнији аргумент у корист ове сарадње:

- Наравно, „Њујорк тајмс“ није званични орган владе САД, зато тешко да би било умесно да упути примедбе председнику Обами. Али је то гласноговорник ( mouthpiece ) прилично утицајног дела америчког естаблиштмента, пре свега либералног. И то што се управо у таквом листу појавила карикатура која крши принципе политичке коректности, говори о многом. И одлично објашњава то да у својој спољној политици САД стално крше принципе за које се залажу на речима.

Чињеница да се уредник није извинио на страницама новина, већ на Фејсбуку, такође показује да ни лист, ни естаблишмент који стоји иза њега нису спремни да признају једностраност свог приступа и приврженост озлоглашеним „двоструким стандардима“.

Борис Волхонски,