Новак: Око 26 руских компанија жели да учествује у приватизацији у Србији

08-10-2014 08:53:10 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexey Filippov/ vostok.rs |


Русија и Србија активно развијају заједничке пројекте и 26 наших компанија жели да учествује у приватизацији предузећа, које је Србија ставила на аукцију, саопштио је министар енергетике РФ Александар Новак после седнице међувладиног руско-србског комитета за трговинску, економску и научно-техничку сарадњу.

„На дневном реду је учешће руских компанија у приватизацији предузећа, које је србска страна ставила на аукцију. Ми смо саопштили да 26 руских компанија жели да учествује у приватизацији и погледали смо конкретне пројекте“, рекао је министар новинарима. Новак је, између осталог, рекао да се дискутује о ширењу инвестиција у нафтну област Србије и компанију НИС (која је под контролом Гаспромњефта), о изградњи фабрике моторних уља и о пројекту за повећавање дубине прераде нафте у рафинерији.

Међу новим пројектима, о којима се дискутује, су изградња и реконструкција железнице, на шта може бити потрошено око милијарду долара. Осим тога, РФ и Србија разматрају и пројекат формирања заједничког предузећа за производњу радиофарамцеутских препарата, као и предузећа за производњу опреме за платне аутопутеве.

„Широк спектар нових пројеката представљају нове инвестиције, које ће се реализовати како у Србији, тако и у Русији“, рекао је Новак.

Културна сарадња подразумева реализацију пројекта о унутрашњем уређењу Храма Светог Саве у Београду – једног од највећих православних храмова у Европи.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је рекао да ће се тај пројекат финансирати из дотација руске државе. На његову реализацију ће бити потрошено минимум 30 милиона евра.