Запетљан у санкције, «европски Гуливер» може да падне

05-10-2014 12:35:13 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Један од основних резултата протекле недеље је постало јалово саветовање у Бриселу 28 земаља ЕУ. Оне су одлучиле да не ревидирају уведене против Русије санкције.

Предлози за ревидирање или укидање санкција ће бити у случају, ако ситуација на истоку Украјине постане одговарајућа, саопштили су у ЕУ према резултатима заседања комитета сталних представника земаља ЕУ 30. септембра. При томе су били истакнути охрабрујући моменти у развоју политичког процеса и испуњавању неких одредаба Минског протокола.

С тим саветовањем амбасадора су повезивали оптимистичка очекивања: санкције ће ублажити или чак укинути, јер је на истоку Украјине почео мировни процес. О томе је говорио, например, амбасадор ЕУ у Вашингтону. Међутим, антируски став низа европских лидера, подгрејан иза океана, победио је на саветовању у Бриселу, сматра заменик директора Института међународних истраживања МГИМО Виктор Мизин.

- Таква антируска линија је доста јака, она се огледа у том ставу, који заузима канцелар СРН Ангела Меркел, која је раније увек била повлашћеним саговорником Русије, а чак и трансформатором руског става у ЕУ.

Управо је Меркел предодредила бриселску одлуку, када је у понедељак изјавила да не види никакве разлоге за укидање санкција против Русије.

Борци за санкциони режим, изгледа, престали су да адекватно разумеју реалност: Русија је испољила изузетну уздржаност, учинила све, што од ње зависи. Председник Путин, инициравши преговоре међу зараћеним странама, допринео је обустави борних акција на југо-истоку Украјине. Међутим, изгледа, лидери ЕУ се налазе под јаким притиском САД, те не разумеју како да се извуку из ћорсокака, који су сами створили. Не сме се да се повуче, али је и настављање санкција нелогично и скупо. Такав став одговара Вашингтону, сматра професор факултета политикологије Московског Државног Универзитета Андреј Манојло.

- Вашингтон води двоструку игру. ЕУ је за САД ништа мање опасан противник него Русија. У економском смислу, пре свега, јер је крупни конкурент. САД, користећи украјинску кризу, желе да погоде два своја конкурента. Русију, чији се положај нагло повећавао последњих година, јер Русија има веома јаку спољну политику. И према ЕУ, САД, с једне стране, покушавају да увуку уједињену Европу својим пројектима, с друге стране, оне користе сваку могућност да би поткопале њену економску снагу.

Европски Гуливер се запетљао у мрежи наметнутих му санкција. Ако он у наредно време не буде могао да је раскине – изгубиће у најмању руку, економску равнотежу. Русија све активније се ослања на сопствене снаге и на сарадњу са Истоком и Латинском Америком. Што се тиче максималне штете – Европа ће добити политичку нестабилност и нереде. Како је показала Украина, у САД-ама су добро научили да припремају наци-фашисте за државне ударе у другим земљама.

Валериј Агејев,


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут