У Београду отворена изложба фотографија о хуманитарној катастрофи у Новорусији

03-10-2014 08:28:38 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Београду је у Дому синдиката отворена изложба фотографија, посвећена хуманитарној катастрофи у Новорусији.

Изложене фотографије показују избеглице, разрушене куће, убијене људе и друге последице оружаног конфликта.

Организатор изложбе је србска невладина организације „Београдски форум за свет равноправних“. Њен председник, бивши министар спољних послова Савезне Републике Југославије (1998-2000) Живадин Јовановић је новинару рекао да је „циљ ове изложбе да се објаве и покажу чињенице мрачне реалности у једном делу Европе“.

„Ово је највећа хуманитарна катастрофа у Европи од времена грађанског рата на територији бивше Југославије и НАТО агресије 90-их година прошлог века“, сматра Јовановић. „У Доњецку су пронађене масовне гробнице цивила, истих таквих, као и у било ком делу Европу. Они су постали жртве профашистичких и националистичких снага. Те снаге се финансирају, организују и наоружавају са стране“, каже бивши шеф дипломатије.

Организатори и учесници изложбе, које је отворена до 06. октобра, су се обратили јавности са позивом да се користе исти цивилизовани и хумани стандарди у односу према жртвама хуманитарне катастрофе. Они су позвали све људе добре воље, хуманитарне организације и владе да пруже адекватну хуманитарну помоћ жртвама „без икаквих предубеђења и политичких услова“.

Они су, такође, позвали на хитну истрагу злочина, посебно трагедије у Одеси 02. маја и многобројних убистава, о којима сведоче масовне гробнице, као и несреће малезијског авиона.

„Београдски форум за свет равноправних“ је почео са акцијом прикупљања хуманитарне помоћи за избеглице, као и за једну породицу која се сада налази у Србији.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут