Михалков, светска премијера у Београду

29-09-2014 05:09:34 | | rts.rs/ vostok.rs |


Нови филм руског редитеља и оскаровца Никите Михалкова „Сунчаница“ доживеће светску премијеру 3. октобра у београдском Центру „Сава“.

Сценарио филма, писан по истоименом роману нобеловца Ивана Буњина, гледаоце води у двадесете године прошлог века на полуострво Крим, одакле се после грађанског рата евакуише поражена армија "белих Руса".

Главне улоге у филму играју Рускиња Викторија Соловјова и наш глумац Милош Биковић. На премијери се очекује велики број глумаца из целог света, редитеља и државних званичника.

О филму, избору Београда за премијеру и свом виђењу садашњице– у ексклузивном интервјуу за РТС говори Никита Михалков.

Suncanica 2.jpg
„У овом филму је другачије него у 'Варљивом сунцу', рат је завршен, изгубљен, тек предстоје тридесете-четрдесетегодине са свим последицама. Бела армија се повлачи и на последњој обалиони размишљају кад нема пуцњаве, више нико никога не убија, не масакрира, не урезује звезде у тело. Поставља се питање како и зашто се све то десило, који су узроци убијања“, каже Михалков.

Београдска премијер се очекује 3. октобра. Српску престоницује за премијеруизабрао као рођендан свог филма, који се слави, како каже,с пријатељима у Београду, а не у Бриселу.

Suncanica.jpg
„Када се филм први пут приказује, то за гледаоца постаје дан рођења филма. А рођендан се слави са пријатељима, и зато у Београду, а не у Бриселу. Звао сам много људи. Емир Кустурица је рекао да ће доћи. Моји глумци би требало да буду тамо. Као што рекох, то ће бити дан рођења филма и позивам све своје пријатеље. Драго ми је што ниједан од њих, уколико, наравно, није негде на снимању, није рекао да неће доћи“, oбјашњава Михалков разлоге због којих је изабрао српску престоницу за премијерно приказивање свог остварења.

Бојан Бркић,