МСП РФ: Мисија ОЗХО и УН ефикасно испунила своје задатке у Сирији

27-09-2014 01:30:11 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Valeriy Melnikov/ vostok.rs |


Мисија Организације за забрану хемијског оружја и Уједињених нација за ликвидацију хемијског оружја у Сирији је ефикасно испунила постављене задатке. Не постоје разлози да се обавезе Дамаска у погледу уништавања бојних отрова политизују, изјавио је Сергеј Рјабков, заменик руског министра спољних послова.

САД су пре годину дана одустале од војног напада на Сирију и прихватиле руски предлог да Сирија уништи арсенале хемијског оружја. Амерички брод је уништио у Средоземном мору око 600 тона бојних отрова. Мисија ОЗХО и УН је завршила рад у Сирији 30. септембра. Међутим, средином септембра у Вашингтону су изјавили да завршни извештај ОЗХО „покреће важна питања око тога да ли је Сирија испунила своје обавезе“.

„Сматрамо да је изведен веома успешан рад који је омогућио да се реши главни проблем – да се извезу отровне хемикалије са територије Сирије, да се омогући ликвидација важних елемената војно-хемијског програма Сирије. Говорити сада да постоји опасност, јер Сирија наводно поседује војно-хемијске технологије је потпуно неправилно“, изјавио је Рјабков новинарима.

„Уколико је и постојала таква опасност у прошлости, сада је нема. То је важан учинак за стабилизацију ситуације у региону“, сигуран је заменик руског министра.

Дипломата је такође нагласио да је заједничка мисија ОЗХО и УН ефикасно извршила постављени задатак.

„Желимо да нагласимо да су покушаји неких земаља да политизују, дају повећану тоналност, повећају температуру око неких преосталих питања за Сирију ништа друго до политички мотивисани поступци. Немамо разлога да прихватимо такво понашање. Сматрамо да су, захваљујући мисији ОЗХО-УН и њеном руководиоцу, госпођи Зигрид Каг, сви задаци решени ефикасно“, рекао је Рајбков.