Лавров: Опасно је ревидирати Дејтонски споразум

14-09-2014 10:26:55 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Maksim Blinov/ vostok.rs |


Ревидирати Дејтонски мировни споразум је веома опасно, јер БиХ, као јединствена држава, управо постоји захваљујући њему, - изјавио је министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров у програму "Право да се зна" на ТВ каналу ТВ-Центар.

Тамо је веома сложена конструкција: три државотворна народа (Срби, Бошњаци и Хрвати) и два ентитета, како су их назвали у Споразуму, - Република Србска и Федерација Бошњака и Хрвата. Ни Хрвати, ни Бошњаци немају свој ентитет. Он им је заједнички. При томе, они су два државотворна народа поред Срба. Та конструкција је умногоме одражавала историју, као и жељу Европљана да не оставе муслимане – Бошњаке – саме (то је веома узана територија). У противном, Република Србска би отишла Србији (чега се плашила ЕУ), а босански Хрвати Хрватској.

Лавров је подсетио да Дејтонски споразум обезбеђује право вета сваком од три наведена народа у политичком систему БиХ. Ако се данас он ревидира, то може довести до тога да се БиХ претвори у унитарну државу. Таква се тенденција огледа између осталих у ставу ЕУ. Тамо су незадовољни, јер Срби имају глас, који мора да чују при важном одлучивању, између осталих, у вези са учлањивањем у међународне структуре, например, НАТО. То неће успети, подвукао је руски министар.

При томе је Лавров признао да је данас систем управљања БиХ веома сложен. Председништво се састоји од три човека – Бошњак, Хрват и Србин. Они међусобно контактирају, али политички настаје много проблема, - подсетио је он. Негативну улогу игра Врховни представник ЕУ, који има диктаторска пуномоћја, а које је требало давно укинути. Смешно је остављати тамо фактички протекторат, када је ЕУ подржала БиХ пре неколико година за несталну чланицу СБ УН.

Ми смо за то да се та пуномоћја укину, да би се сами договарали, - истакао је у вези са тиме шеф МИП РФ, - пре свега о томе, што се тиче заједничких основа. Да их не би увлачили у неприхватљиве за један од три државотворна народа структуре, и наметали им партнерство, које не одговара свима.