У Новосибирску пронађена метода за супер рано дијагностиковање рака

06-09-2014 02:39:04 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Научници из Новосибирска су пронашли начин за супер рано дијагностиковање рака. Уз помоћ технологије коју је изумела компанија „ЕпиЏин“ у сваком дому здравља ће моћи да се уради анализа и да се злоћудна болест благовремено „ухвати“ у самом зачетку.

Метода се заснива на анализи ДНК. Рак се не развија уколико су активни одређени гени. Њихово „искључивање“ говори о томе да у организму нешто није у реду и омогућава дијагностиковање онколошке болести. Геном не треба анализирати у потпуности – довољне су свега две-три молекуле ДНК. Научници из Новосибирска су открили фермент уз помоћ којег се може открити искључени ген и одредити од које конкретно врсте рака пацијент болује. Резултати теста се могу добити буквално за неколико сати, а може да га обави сваки дом здравља. Може се користити стандардна опрема за анализе, истакао је за „Глас Русије“ директор компаније „ЕпиЏин“ Евгеније Дубињин.

- Довољно је да пацијент обави уобичајену анализу крви на коју га упућује интерниста. А даље, укључујући своју методику, ми из крви издвајамо ДНК, обрађујемо га нашим ферментом и долази до стандардне реакције која се може обавити у свим лабораторијама. Није потребна никаква нова опрема, а иновациони је комплет реагенса који је створен у нашој компанији.

У овој методи је главна супер рана дијагностика, јер се промене у генима и њихово „искључивање“ одвијају у раној фази, кад се болест још ни на који начин не испољава. Јасно је да је много једноставније изаћи с њом на крај у овом случају, него уколико се с лечењем почне касније. Од познате методе онколошких маркера у коју лекари данас више немају посебно поверење овај начин за утврђивање болести се принципијелно разликује. Онкомаркери су одређене врсте беланчевина које се проналазе у крви човека. Међутим, ове молекуле беланчевина могу имати како болесни, тако и здрави људи. Једноставно, њихова концентрација је врло индивидуална ствар. За успостављање дијагнозе то није довољно, потребна су прецизнија истраживања. А тест-систем новосибирских научника може да успостави управо дијагнозу и није му потребна додатна провера.

Тест-системи сличне врсте постоје и успешно се користе у иностранству. Међутим, како је истакао руководилац компаније „ЕпиЏин“ сличност је само у усмерености на генетску анализу. А саму анализу Новосибирци обављају другачије – не хемијском методом као Американци, већ уз коришћење фермента, што представља битну предност, истиче Евгеније Дубињин.

- Ми користимо ферментску методу. Она се заснива на јединственом ферменту који је откривен у нашој компанији. Ова метода је, што се каже, „простакис“, обавља се у једној епрувети. Врло је поуздана и за њу није потребна додатна опрема. Главно је то што је у поређењу с америчком три-четири пута јефтинија.

Компанија „ЕпиЏин“ је већ добила патент за успостављање супер ране дијагностике рака који је доступан преко интернета. Међутим, научни рад се наставља. „За коначну дораду тест-система биће потребно још извесно време, али ће он 2017. године бити доступан за комерцијалну употребу,“ тврде изумитељи.

Јелена Ковачић,