Први руски гасовод у Азију

05-09-2014 10:16:32 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Aleksey Nikolskyi/ vostok.rs |


Првог септембра у Јакутији, у Источном Сибиру, означен је симболични старт изградње првог руског гасовода у Азију. У церемонији је учествовао председник Русије Владимир Путин и први потпредседник Државног савета Кине Џанг Гаоли. За обе стране овај пројекат је приоритет у енергетској дипломатији.

Цевоводом Снага Сибира Кина ће сваке године добијати 38 милијарди кубних метара руског гаса. Пројекат има добру перспективу проширења – до 60 милијарди кубних метара годишње. Зато је Сила Сибира симбол масовног окрета Русије на Исток. Пројекат има како енергетску, тако и политичку компоненту, сматра експерт за питања енергетске безбедности Алексеј Турбин:

- Русија потврђује да је глобални фактор на енергетском тржишту. Она не зависи од једног правца – на Запад, који може да буде окован или потчињен интересима једне групе држава, што је крајње важно.

За Русију гасовод у Кину је актуалан узмајући у обзир њене сложене односе са Европом због догађаја у Украјини. То је фактички геополитички пројекат, сматра Константин Симонов – генерални директор Фонда за националну енергетску безбедност:

- Ми не продајемо Кини наш гас са оних налазишта које ми користимо за испоруке у Европу. То је нови гас, нови цевовод. Али, наравно, за европљане, који сада уводе разне санкције за ограничење енергетског потенцијала Русије, Сила Сибира је фактор одређеног политичког трежњења.

Потписивање гасног споразума између Русије и Кине у присуству првих лица две државе у мају у Шангају, као и покретање пројекта уз учешће Владимира Путина и Џанга Гаолија, одражава признање Русије као поузданог испоручиоца енергената, истакао је Константин Симонов.

- То је узајамно користан пројекат. Није случајно што је Русија добила врло добру цену за гас. Али и Кина је добила добру цену, зато што ће наш гас данас за Кину коштати 2-3 пута јефтиније него да је овај гас куповала од Аустралије.

Русија циљано проширује своје присуство на енергетском тржишту Азије. Изградња гасовода Сила Сибира други је цевовод на Исток. Нафтоводом Источни Сибир – Тихи океан нафта већ неколико година извози се у Кину, такође танкерима у Јапан, Јужну Кореју, низ азијских земаља. Како је истакао Алексеј Турбин,

- Још када смо градили први цевовод у источном правцу, Источни Сибир – Тихи океан, била је донета одлука да ће се рачунати на Кину и Јапан. Удео руских енергената покретањем гасовода Сила Сибира на азијском тржишту може да достигне до једне трећине. То је она међусобна зависност која води ка уважавању обостраних интереса. Данас постоји велика потреба за руским гасом не само у овим земљама, већ и у Јужној Кореји и Индонезији. Али чак узимајући у обзир отпремање гаса цевоводом Сила Сибира у Кину, њихове потребе за ресурсима такође могу да буду покривене. Русија намерава да осваја нова гасна налазишта.

Данас су азијски партнери Русије оценили да она никада није користила и неће користити енергенте као начин политичког притиска. Зато Јапан, Јужна Кореја, Индија, Пакистан, друге земље крајње су заинтересоване за проширење обима испорука. Између осталог течног гаса са терминала на Сахалину, у Владивостоку и Јамалу који раде и који ће тек бити пуштени у рад.

Шта више, руско-кинески гасни споразум подстакао је Пакистан и Индију да иницирају разматрање пројеката изградње гасовода из Русије. А недавно је Казахстан понудио своје услуге за транзит по још једном новом гасоводу из Русије у Кину.

Наталија Антакољска,