Путин: Они још мисле да ће људи седети скрштених руку и чекати док их све не побију?!

01-09-2014 07:10:30 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Русија није планирала и неће планирати никаву војну интервенцију у Украјини. Оптужбе за то на њен рачун су или апсурдне, или провокационе. Кремљ, напротив, очекује да ће Кијев коначно пристати на хитни двострани прекид ватре заједно са устаницима Новорусије и почети предметне преговоре са југоистоком Украјине. До сада ништа слично он реално није чинио.

Ово је изјавио данас прво руски председник Владимир Путин, а затим министар министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Дате у разним крајевима Русије, њихове изјаве могу да се сматрају за прву реакцију Москве на последњи самит ЕУ у Бриселу. На њему је поново разматрано пооштравање санкција против РФ и митска војна претња Русије у Европи. Тон реакције и руског председника и шефа дипломатије био је врло оштар. Москва се очигледно уморила да ограничава себе „дипломатским учтивостима“ у контексту масовног геноцида руског становништва на Југоистоку Украјине и чудног „слепила“ Европе.

Изјаве Владимира Путина и Сергеја Лаврова дате су уочи састанка Контактне групе за Украјину, који се отварио у Минску. У групу која је одржала своје прво заседање у Кијеву 6. јула улази амбасадор РФ у Украјини Михаил Зурабов, бивши председник Украјине Леонид Кучма и званични представник актуалног председника ОЕБС-а за питања регулисања ситуације у Украјини Хајди Талјавини. То је основна преговарачка платформа за стране у конфликту. И мада она није овлашћења на доноси некакве одлуке, њен нови састанак, како се сматра, могао би макар да подстакне стране за почетак дијалога.

За сада, констатовао је Владимир Путин, кијевске власти нису демонстрирале спремност да воде „садржајни дијалог“ са руководством Новорусије.

Руски председник је подсетио да сада почиње врло важан процес директних преговора, о којима је пошло за руком да се постигне договор у истом том Минску са предесдником Украјине и европским колегама. Он је изразио жаљење што у Европи не примећују како украјинске редовне снаге убијају цивиле директним навођењем. Први пут после састанка у Минску 26. августа Владимир Путин је директно изјавио да сматра Петра Порошенка партнером са којим се може водити дијалог.

- Разуме се, хтели бисмо да све о чему смо се договарали буде остварено. Говорили смо о критичној ситауцији у Доњецку и Луганску. Русија тежи ка томе да крвопролиће буде прекинуто што је могуће пре. То што се сада тамо дешава природна је реакција људи који тамо живе и бране своја права. Нису они први узели оружје! То је резултат драматичног развоја унутарполитичке ситуације. Треба се с поштовањем односити према законитим правима људи. Ко даје право да се артиљерија и ситеми рафалске паљбе приближавају градовима и да се гађају стамбене зграде? И још мисле да ће људи седети скрштених руку и чекати док их све не побију?

У последњих недељу дана снаге Народне војске су истиснуле украјинске казнене трупе из многих градова, приближиле су се највећој украјинској луци на Азовском мору – Мариупољу. На предлог Владимира Путина оне су отвориле специјалне коридоре за војнике кијевских снага који су спремни да положе оружје и прекину крвопролиће. Стотине кијевских војника већ је пуштено преко ових коридора кућама. Ову информацију Кијев сакрива. Успеси Народне војске су изазвали у Кијеву панику и нови талас антируске хистерије и русофобије.

Како сматрају руски експерти, без обзира на снажне позиције „партије рата“ у Кијеву, ситуација ипак може да се промени. Потпуно банкротство опције војног решења „југоисточног проблема“ постаје сваког дана све очигледније. Све ће сада зависити од тога да ли ће председник Порошенко моћи реално да се измакне утицају националиста у Кијеву и самостално да артикулише свој став о преговорима са југоистоком.

За време украјинске кризе у Русију, која како тврди Кијев, „подржава терористе“ на истоку и започела је „агресију против Украјине“, пребегло је преко 850 хиљада људи. Према подацима Федералне миграционе службе РФ, ови подаци не одражавају реално стање ствари. Украјински грађани могу да бораве у Русије без визе или регистрације у року од пола године. Узимајући у обзир ову чињеницу, број реалних избеглица од „кијевске демократије“ премашује милион људи. У центар Украјине из Новорусије је отишло највише 80 хиљада људи.