Порошенко чисти пут ка власти нацистима и тајкунима

30-08-2014 08:40:33 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Распуштање украјинског парламента је давнашњи план Порошенка и његових прекоморских саветника, сматра бивши чехословачки дипломата Владимир Сучан. Према његовом мишљењу, председник обавља чишћење политичке елите Украјине, како би отворио пут ка власти нацистима и тајкунима, на које се он сада ослања у својој „операцији“ на истоку Украјине.

Бивши сарадник министарства спољних послова Чехословачке Владимир Сучан тврди да је то је давнашњи план Порошенка и „његових прекоморских саветника“ и да се одавно планирало својеврсно чишћење украјинске политичке елите. Украјински председник на тај начин жели да учврсти своју власт.

Према мишљењу експерта, овакав развој догађаја је у потпуности очекиван. Када је Порошенко ступио на дужност, он сам је изјавио да су ванредни избори део његове политичке платформе. И за то постоји неколико разлога.

Један од њих је чињеница да се сада руши не само владајућа коалиција. Због државног удара и рата, који је започет против становништва Донбаса, „се руши и сама Украјина“, тврди бивши дипломата.

„У оваквој ситуацији украјински режим, који исповеда нову нацистичку идеологију и има нацистичке циљеве, покушава да искористи тај мали прозор с могућностима, који му је сада отворен, јер он сада контролише целокупан државни апарат, оружане снаге, полицију и службу безбедности Украјине. као и све остале елементе државне машине“, рекао је Владимир Сучан.

Ипак, „економски проблеми, лажне изјаве, политичка и идеолошка ситуација“ – све то, наравно, изазива одређене последице и зато украјинска армија мора да делује врло брзо, како би консолидовала власт и не испустила из руку државу и полуге легитимности. сматра бивши дипломата. Управо то и јесте циљ Порошенка, јер он нема сопствену политичку партију која би га подржала.

Истовремено, тај корак је јако рискантан, јер је све време велика напетост у руско-украјинским односима. Кијев и сам то схвата и зато жели да што пре организује изборе.

Тајкуни контролишу, практично, све медије у Украјини – све ТВ канале, као и већи део интернет издања, сматра Сучан.

„Ситуација у политичком, војном и економском смислу се погоршава и власти морају одмах да делују, како би угурале у парламент своје пулене. Они су у великој обавези према нацистичким батаљонима који учествују у борбама, а које финансирају тајкуни“, изјавио је бивши дипломата.

О тим батаљонима и њиховим командирима се много зна. Они захтевају да им се за њихове жртве и улогу у рату против Донбаса, пружи значајан удео у политичкој власти, ако не и потпуна контрола парламента. Према речима експерта, парламент Украјине представља у одређеном смислу „остатак корумпиране власти“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут