Европа бира ново руководство уз мирис гњилог воћа и поврћа

28-08-2014 05:15:38 | | / vostok.rs |


ЕУ ће 30.августа одржати специјални самит, како би одредили своје ново руководство. Лидери „Велике Европе“ морају да усагласе кандидатуре председника Европске комисије, његових заменика и свих комесара или министара опште европске владе, односно Комисије. Ниједан самит ЕУ од почетка украјинске кризе није прошао без помињања Русије или санкција против ње, за неодговарајуће „украјиснко понашање“.

Предстојећи самит такође неће проћи без невидљивог присуства Русије. Само овог пута о „руском курсу“ који је заузела Европа, говориће и хиљаде европских фармера које су заболеле санкције које је као одговор увела Москва.

Европски кварт у центру Брисела већ се спрема за велико затварање, обзиром да су најављене демонстрације пољопривредника. А све то како гневни фармери не би европске лидере полили прокислим млеком, гњилим воћем и поврћем. Уз непријатан мирис се тешко ради у Бриселу. „Пробне“ протесте су већ одржали у пољопривредници у Грчкој, Шпанији, Бугарској, Пољској. Незадовољство одлукама Брисела видљиво је од Ирске до Малте.

У Пољској, чија се влада посебно радо борила за антируске санкције, фармери сада не схватају, како је могуће било гурнути државу у антируске санкције. Посебно имајући у виду то да добра трећина целе зараде пољопривредног сектора директно зависи од извоза у Русију. Губици Пољске од затварања руског тржишта ће превисити милијарду евра. Овде се већ ради о томе да неки руководиоци отворено стављају под сумњу „солидарност“ Варшаве са владом у Кијеву. О томе, на пример говори директор компаније „Пољска паприка“ Роман Собчак:

- Уопште ми није јасно, зашто су биле неопходне све те забране. Посебно ако памтите да су управо Украјинци прошле године увели ембарго на пољску говедину. За шта се ми то боримо? Ради кога и чега? Борба за туђу слободу не би требало да подрива сопствено благостање. Мислим да политичари овде нису урадили праву ствар.

Чак и избор кандидата за високе позиције у роководећим структурама ЕУ на предстојећем самиту, неће проћи без „руских мотива“. Стари чланови попут Немачке, Француске, Шпаније, Холандије сматрају да да би нова шефица дипломатије требало буде досадашња министарка иностраних послова Италије Федерика Могерини. Италијанку сматрају умереном и неутралном политичарком. Берлин и Париз су одбили да подрже министра иностраних послова Пољске Сикорског за место главног дипломате ЕУ. Да потпуно не увреде Пољску, могуће је да ће више церемонијално место председника ЕУ дати Доналду Туску, пољском премијеру.

У септембру, шеф Европске комисије Жен-Клод Јункер мора да представи коначан списак европске Комисије који су потврдили лидери ЕУ. И онда од 1.невембра нова Комисија почиње са радом. Њеним новим комесарима, већ сада не би требало завидети. Санкције, које је Русија као одговор на санкције ЕУ трајаће читаву годину. Тако да проблеми тек почињу.