План Турчинова: 5 година и биће на коњу

25-08-2014 12:56:02 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Evgeny Kotenko/ vostok.rs |


Пет година и Украјина ће бити у ЕУ. План је разрадио Александар Турчинов. Ако све буде онако како је замислио председник Врховне Раде, онда ће за ово време Украјина постати не само чланица ЕУ, већ и НАТО. Једино је проблем што аналитичари, ову прогнозу Турчинова виде некако као утопију.

Овако генијални план могао је смислити само Турчинов. Али, можда је могао још и премијер Јаценук. Председник украјинског парламента је уверен да је пет година сасвим довољно да се држава и у економским и у правним захтевима прилагоди такозваним европским нормама. Своје виђење светле будућности Украјине Турчинов је изнео у интервјуу за прибалтичке медије. Према његовим речима, већина Украјинаца разуме неопходност ступања државе не само у ЕУ, већ и у НАТО.Обзиром да ступање у Северноатланстски савез представља једини начин да се Украјина „заштити од агресивне политике Русије“.

Турчинов није рекао новинарима једно: ко штити Украјинце од садашње кијевске власти и од њених људи. И тешко да ће о томе говорити. Јер, у земљи је почела преизборна кампања и борба за гласове ће очигледно бити жестока. Како је сад модерно рећи „креативност“ украјинских политичара до прилично конзервативног европског нивоа, јасно је да не достиже. На светлост дана се износе стандардне пароле, које су се користиле још у време „Мајдана“, говори директор Европског центра геополитичке анализе, Матеуш Пискорски:

- То је утопија. Господин Турчинов покушава да инспирише „европски-оријентисану“ малу групу украјинског друштва- своје потенцијалне бираче пред парламентарне изборе у Кијеву. Ми све веома добро знамо, имајући искуство ступања у ЕУ претходних година: као прво, процес реформе законодавства, економије чак у мање-више стабилним државама централне Европе траје 12 година. Разговор отоме да таква држава може за 5 година да се припреми за ступање у ЕУ је 100% утопијска. То је покушај да се смире Укрјинци, који и даље живе у складу са сопственом „евромаштом“.

На који начин и за чији рачун ће се држава прилагођавати европским стандардима, Александар Турчинов не објашњава. И тако, не помиње председник Раде када и како ће бити регулисана криза на југоистоку земље. А то је све веома повезано, говори директор Института политичке анализе Сергеј Толстов:

- Економија Укрјаине је разорена ратом у Донбасу. Када би се свели резултати губитака- то би било одвојено питање . Говорити о томе данас је апсурдно. Што се тиче позиција ЕУ, током 10-12 година уопште се није помињало питање додељивања Украјини статуса кандидата. Са практичне тачке гледишта, питање је лишено смисла- Кијев у догледној перспективи не може да постави питање о чланству у ЕУ.

Требало би рећи да деловање кијевских руководилаца изазива врло чудна осећања. Ствара се утисак да они сами верују у те причице којима хране Укрјаинце. Чак и не помињу то да Европа није давала никаква обећања поводом пријема Украјине у ЕУ. Коме је још неопходна сиромашна држава огрезла у корупцију и лоповлук, са посрнулом економијом, све слабијом валутим и на све то још се налази у грађанском рату? Зато водећи кијевски политичари настављају да убеђују Украјинце да је довољно само забранити комунистичку фракцију у парламенту Украјине и живот ће бити бајка, има сврхе убити нешто „сепаратиста“ и живот је већ регулисан, разумно је потписати споразум са ЕУ- и економија ће почети да расте невиђеним темпом.

Игор Силецки,-

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут