Лустрација у Украјини – директан пут ка расколу земље

25-08-2014 01:31:40 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexandr Maksimenko/ vostok. |


Лустрација је политичка форма летигимације новог државног режима. Говорећи једноставно, то је начин фундаменталног претреса кадровског састава власти. Званични Кијев, наравно, има потребу за тим. Аутори закона који се званично назива О чишћењу власти претпоставља да проверу треба да прођу сви чиновници и државни службеници без изузетка.

Између осталог провераваће се да ли је човек био агент КГБ, руководилац у највишим ешалонима комунистичке партије из рејона, области и више, да ли је имао везе са терористичким организацијама и сепаратистима. Поред тога, од чиновика ће тражити јасна објашњења о личним и породичним капиталима. Они који не прође проверу изгубиће право да десет година заузимају државне дужности.

Треба посебно истаћи да покушаји да се почисти украјинска власт предузимани су и раније. На пример, највећу али прећутну лустрацију извео је председник Јушченко 2005. године, када је из органа власти отпуштено од 18 до 25 хиљада људи. Узрок је што они нису припадали тиму Јушченка и нису подржавали наранџасту револуцију и чак тобоже фалсификовали изборе. Као што видимо, од тада се квалитет украјинске власти није променио. Уз то лустрацији треба да буде подвргнут и шеф Врховне раде Александар Турчинов, и већина чланова актуалног министарског кабинета, а по одређеним знацима и сам председник Петар Порошченко. Како би се избегли проблеми, политичко руководство почиње да чини за себе изузетак за изузетком. На крају ће се лустрација претворити у инструмент притиска на политичке конкуренте. Говори директор Украјинског института за анализе и менаџмент политике Руслан Бортник.

- Против закона о лустрацији у Врховној ради није било ни једног гласа. Само у гласању није учествовало ни половина посланика. Према речима самих народних изабраника, уочи заседања многи од њих су добили претње против себе и своје породице. Колико ће закона још бити усвојено под таквим притиском, остаје само да се нагађа. А до чега може да доведе такво законодавство, страшно је и помислити.

Између осталог, у другом и трећем кругу нацрт закона ће бити очигледно веома прерађен, уверен је посланик Врховне раде Украјине Александар Голуб.

- Актуалне украјинске власти тешко да су спремне да се одлуче на политичко самоубиство. Тако да закон о лустрацији ће бити веома прерађен. Како би његови аутори могли да избегну чистке и конкуретне да подведу под тачке закона. А што је најважније, да смире гомилу на Мајдану. Да дају на линчовање супарнике. Хтели сте да се власт очисти од корупције, ево вам. А ако не пође за руком да се сакрију сопствени подвизи, закон може да се укине. Није то тешко, украјински парламент је савладао тај посао за петицу.

Ако ситуација настави да се развија у актуалном кључу, врло скоро нови естаблишмент ће добити снажан иструмент да прочешља политичке кругове и хитно ће га употребити како би коначно уништио наду обичних украјинских грађана у промене на боље.

Сергеј Дуз,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут