Расмусен и Бридлав. У стању перманентног „Руског кошмара“

25-08-2014 01:24:26 | | Глас Русије, фото: AP/Markus Schreiber/ vostok.rs |


Руководство НАТО-а позвало је европске чланове блока на предстојећем самиту алијансе у Велсу 4-5. септембра пристаће на проширење дугорочног војног присуства у Источној Европи. Генерални секретар НАТО-а, Данац Андрес Фог Расмусен и командант НАТО-а у Европи, амерички генерал Филип Бридлав, објавили су чланак у америчком Вол Стрит Џоренелу у којем су основали узроке ове „преке потребе“. То је, наравно, „агресија Русије против Украјине“ и опасност од такве агресије против НАТО-а.

У план формирања нечег попту „Источног зида НАТО-а“ код руских граница улази јачање Снага реаговања НАТО-а, како би оне могле брже да се поставе при првим знацима проблема пре почетка конфликта.

Војно присуство НАТО-а на границама Русије, укључујући и Црно море, није нешто што алијанса има право да мења и увећава по свом нахођењу, подсетио је министр иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

- У односима Русије и НАТО-а делују одређена правила, укључујући Римску декларацију, основни акт Савета Русија-НАТО, у складу са којима не треба да буде никаквог додатног сталног војног присуства на територији источноевропских држава. Ми смо већ упутили одговарајућа питања северноатлантској алијанси. И очекујемо не просто одговор, већ одговор који ће се у пуној мери заснивати на поштовању усаглашених с нема правилима.

Римском декларацијом 2002. године били су одређени принципи односа између НАТО-а и Русије. И приврженост страна Споразуму о конвенционалним оружаним снагама у Европи. Он забрањује увећање наоружања у Европи. Русија га се строго придржава.

ЕУ и европски чланови НАТО-а немају други избор, осим да „легну“ под САД и да усвоје њихове планове новог НАТО проширења, говори бивши помоћник министра финансија САД, познати амерички политиколог Пол Крејг Робертс. У истом том Вол Стрит Џорнелу он је написао да се читава идеја „украјинског преврата“ и састојала у увлачењу „нове Украјине“ у НАТО.

- Главни циљ читавог подухвата је да се ослаби Русија. Ако се Украјина угура у ЕУ, затим у НАТО, САД ће добити могућност да поставе на њеној територији, на границама са Русијом, базе балистичке ПРО. А такође друге војне базе. То ће са своје стране свести на нулу потенцијал руског стратешког одвраћања. И влади Русије ће бити крајње тешко да се супротстави америчкој глобалној хегемонији.

А дан пре публикације написане заједно са Расмусеном, Филип Бридлав је у интервјуу немачком Дојче Веле и Велт ам Зонтаг рекао да ће НАТО сада морати да води тешку битку са „зеленим човечуљцима“ или „ноаружаним терористима без знакова распознавања“. По злој иронији судбине, највише таквих наоружаних терористи сада ратују у Ираку, Авганистану и Либији. И били су наоружани и припремљени уз помоћ америчких инструктора и новца. Али Бридлав из Европе, то наравно не примећује.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут