Војна сарадња Русије и Србије све боља, али...

25-08-2014 11:10:12 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Поводом завршетка Тенковског биатлона,али и преговора са министром одбране РФ Сергејем Шојгуом, у Москви је боравио министар одбране Републике Србије Братислав Гашић. Са руске стране министар Шојгу је после састанка са својим србским колегом Гашићем изјавио да Русија поздравља став Србије која нема намеру да уводи санкције „својој браћи“.

Након састанка, министар Гашић се обратио новинарима и војну сарадњу две државе оценио као веома добру:

- Веома смо задовољни тиме како наша сарадња у овом тренутку напредује. На данашњи дан се у Русији налази 48 припадника Војске Србије на разним програмима обуке и специјализације. У Москву је стигло 10 падобранаца који су већ отишли на полигон за припрему и очекујемо долазак нашег војног оркестра до краја августа. У модерној историји никада нисмо имали оволико заједничких акција са војском Руске Федерације.

Војни аналитичар Александар Радић ипак се са нешто скепсе односи према речима србског министра и своје ставове објашњава:

- Наравно, војска је инструмент политике и у том контексту све што се ради у систему одбране, у међународној сарадњи показује необичан положај Србије- у врло кратким временским размацима у Србији се рецимо одржавају заједничке вежбе у сарадњи са америчком, а потом и са руском војском. Очекује се почетком октобра вежба током које ће руски падобранци на територији Србије по први пут у историји учествовати у заједничкој вежби.

Процена министра Гашића, која је објављена у медијима, да је у овом тренутку сарадња боља него икад је најпре политичка, протоколарна, утолико јер је било много светлијих тренутака у међусобним односима. Осим неких лепих речи за медије, није било конкретних корака који би могли да послуже као стварна основа анализе те сарадње. Нешто се на боље почело померати после посете министра Шојгуа Београду прошле јесени.

У претходне две године било је преговора о осавремењивању војне опреме и наоружања Војске Србије, које би било спроведено путем руског робног кредита. Ипак, након ове посете министра Гашића, постало је извесно да Србија у овом тренутку неће набављати оружје и опрему из Русије:

- Наравно, Војска Србије не сме да буде себична и одлуку о том робном кредиту мора да донесе читава влада. Морате да знате једну ствар, морамо да будемо врло одговорни, јер, Србија је јако задужена земља. Ми не можемо само да размишљамо да нам је потребна модернизација војске, а да тиме задужујемо земљу. Морамо да сачекамо можда неки бољи тренутак у будућности. Очекујемо да то буде релативно брзо, већ колико следеће године и да полако кренемо у реализацију тих договора из 2012.и 2013.године.

Обзиром да је раније најпре било речи о куповини руских војних авиона МИГ-29, аналитичара Радића питамо какво је сада стање српске војне авијације и уопште како коментарише замрзавање могућности модернизације српске војске?

- Војска Србије, а нарочито Ваздухопловство је дословно у овом тренутку у катастрофалном стању. Више се не испуњавају чак ни основне функције- наиме, од краја маја, Војска Србије више нема ни један авион у оперативној употреби и не извршава примарну функцију одбране земље, као ни функцију дежурства протвваздушне одбране. И то се као чињеница систематски игнорише.

Најављени су били од стране садашњег премијера, тадашњег министра одбране Вучића, директни преговори са Руском Федерацијом о набавци нових авиона. Од тог момента 2012.године, врло брзо је та амбиција еволуирала у набавку још неколико категорија наоружања, ракетних система противваздушне одбране различитих домета, осматрачких радара, система аутоматизације ПВО. Било је од почетка јасно да је реч о амбицији која је потпуно нереална обзиром на финансијске способности Србије... Са руске стране помињала се могућност добре воље да се дође до неког финансијског решења- пре свега је било речи о робном кредиту. У овом тренутку када је од стране Србије речено – „за сада не“, ваздухопловство Србије може да рачуна само са авионима који стоје на земљи.


Све речено оставља место нади да ће војна сарадња у наредном периоду заиста узнапредовати. Руски министар Шојгу је навео да је након што су председници двеју земаља 2013. потписали декларацију о стратешком партнерству, створено још више места за војно-техничку сарадњу. У том смислу посебно радује чињеница да су се двојица министара договорила да седам србских официра прође школовање на свим нивоима у Русији.

Јована Вукотић,


КАТЕГОРИЈЕ