Украјински преговарач: Пре пола године садашњи противници су били заједно на Мајдану

22-08-2014 10:26:42 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Украјински преговарач Владимир Рубан је у интервјуу једном кијевском листу испричао каквих заробљеника има у Донбасу, како се треба понашати, кад паднеш у заробљеништво једне од стана у конфликту, као и о томе шта се крије иза речи „хибридни рат“ и зашто се, према његовом мишљењу, увек може договорити прекид ватре.

Представници сукобљених стана у Донбасу, где Кијев од априла спроводи војну операцију против присталица самоопредељења, су били заједно на Мајдану. То је мишљење пензионисаног генерал-пуковника Владимира Рубана, који се бави ослобађањем заробљеника на истоку Украјине.

„Ја се према тим људима не односим као према непријатељима. Одавно их познајем. На другој страни, у Луганској и Доњецкој Републици, су официри, ветерани „авганци“, са којима смо заједно стајали на Мајдану…Људи, који су били на Мајдану су се задовољили се свргавањем Јануковича, а ови су решили да иду до краја. Они желе реалне промене. И већина ствари које оне захтевају су исте оне које су звучале на Мајдану“, рекао је Рубан у интервјуу „Украјинској правди“.

„Скоро грађански“

Борбена дејства у Донбасу, које Кијев назива антитерористичком операцијом, преговарача описује као „нови, нејасни, хибридни“ рат.

„Рат је скоро грађански, јер их је идеолошки скоро немогуће разликовати – обе стране у конфликту желе да живе добро. Обе желе да имају добре путеве, сите породице. Они не праве велику разлику – да ли ће се зближити с Русијом или са ЕУ, или остати сами. Они желе да живе боље. Сви су доведени до сиромаштва, и једна и друга страна“, констатовао је Рубан.

Ко је тај трећи?

Према речима ВладимираРубана, заједно са украјинском армијом и локалним снагама Самоодбране на истоку Украјине, постоји и неки трећи учесник, „који гађа гранатама и баца их и на једну и на другу страну“.

„Ја не знам ко је то. Ми (са стране Кијева- RT) их зовемо трећа страна. Безлер (командир снага Самоодбране у Горловци - RT) их назива трећа страна, а и у Доњецку тако кажу. Њих траже. Посматрају какви су то диверзанти“, цитира „Украјинска правда“ речи свог саговорника.

Прелазак на ратне стазе

„Ако је у току рат, онда се мора увести ратно стање. Потребно је забранити новинарима да пишу о рату, јер они не схватају шта је то. Дозволити само стручњацима да то раде. Мора бити строга цензура по том питању…Порез мора исправно да се скупља, а не као Јацењук да проси у парламенту…А, ово – није јасно шта је“, рекао је Владимир Рубан.

Међутим, у Кијеву се, према његовом мишљењу, „плаше ратног стања и не знају шта је то“. Цивилни људи на власти се плаше армије, јер у условима ратног стања постоји ризик да остану без власти. „Резултат тога је страдање народа“, закључио је генерал-пуковник.

Говорећи о карактеристикама овог оружаног конфликта укупно гледано, официр је рекао да би било која од страна могла да извојује победу, само кад би била жеља да се победи, а не да се одуговлачи са ратом. „За три месеца се може престати са ватром и договорити се. Али, некоме не иде на руку прекид рата“, рекао је Рубан.

„Заробљенике размењујемо, а не откупљујемо“

„Ми смо се на почетку договорили са руководством ДНР и ЛНР да се људи не откупљују и да се за њих не ценкамо. Председник Украјине показује забринутост за своје грађане, он мора да их ослободи из заробљеништва. Исто тако се према својим саборцима односе и доњецка и луганска страна. Они чак имају идеју да све своје ослободе“, рекао је украјински преговарач.

Према његовим речима, стране су се договориле да ће се према заробљеницима односити задовољавајуће, да ће их хранити и лечити и да их неће босе предавати. „Најважније је да нема (у већини случајева -RT) стрељања заробљеника, већ се они припремају за размену“, рекао је стручњак. Коначни циљ овог посла је да се размене сви заробљеници, рекао је он.

„Мој посао – ослободити људе са обе стране“, резимирао је Рубан.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут