Чешка се спрема за „блицкриг“ пољских јабука

17-08-2014 01:12:46 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Kabsik Park/cc-by/ vostok.rs |


Као што се зна, Россељхознадзор је објавио забрану увоза скоро свих видова воћа и поврћа из Пољске. Тачније јабука, крушака, дуња, вишања, трешања, купуса свих врста, брескви, нектарина и шљива. Повод је кршење захтева сертифицирања, откривање карантинских објеката у продукцији: штеточина које уништавају воће и поврће. И наравно, пронађен је повећани садржај пестицида, постојање нитрата...

Европску комисију, по речима њеног званичног представника, изненадила је таква одлука. Њој још предстоји да пажљиво проучи снове руског ембарга. А за сада у суседној Чешкој међу пољопривредним произвођачима започела је паника. Што је необично. У Русију стиже врло мала количина чешког воћа и поврћа. Позадину узбуне објаснио је за Глас Русије председник Асоцијације произвођача воћа Чешке Мартин Лудвик:

- Да, Чеси неће пострадати од емгарба, зато што је овај наш извоз у Русију сасвим мали. Али ми се плашимо посредног ефекта санкција. Оне ће као рикошет ударити по нама, на пример, из Пољске, која сваке године шаље у РФ само 700 хиљада тона јабука. Толико јабука у Чешкој се поједе за пет година! Шта ће бити са ценама на тржишту, са нашим компанијама, ако нас затрпају пољским јабукама? А Пољаци, осим тржишта ЕУ, немају где да реализују ову гигантску масу воћа. Они немају друго тржиште за пласман.

Шта предузима тим поводом ваша Асоцијација, влада Чешке Републике?

- Ми ништа не можемо да супротставимо увозу пољских јабука, ни ми, као произвођачи воћа, ни влада Чешке, ни ЕУ. Важе правила слободног општег тржишта, где нема појмова увоз-извоз, већ само проблем размештања продукције у трговинским мрежама друге земље. То се назива слободно кретање робе. Ако ми покушамо да га ограничимо, моментално ћемо противречити правилима ЕУ. забрана овде није излаз.

Није ваљда да ништа не може да се предузме? Јер уз такву сумануту конкуренцију, презасићеност тржишта, цене ће пасти и произвођачи ће једноставно банкротирати.

- Нешто се ипак може учинити. У ЕУ постоје одређени инструменти регулисања продаје воћа и поврћа. То је такозвано правило повлачења намирница са тржишта. Користе га при околностима више силе. Ако се прави вишак производа, нагло падају цене, тачније ЕУ може да купи ову робу јефтино, при томе не у прехрамбене сврхе, већ као сировину, за прераду у енергију.

Спалити јабуке у пећи? Да, у жалосном положају су се нашли Пољаци. А какав утицај ће извршити прехрамбени ембарго Русије на европско тржиште у целини?

- Битан, али најгоре ће проћи Пољска. Сада је наша Асоцијација просто приморана да започне пропаганду домаћег воћа. Позиваћемо грађане да буду свесни и да не купују увозну продукцију. Друга полуга деловања на ситуацију је повећана контрола наших органа према намирницама из ЕУ. Ако Пољаци желе да продају своје јабуке Чешкој, ми се слажемо само када је и питању високо квалитетна роба!

Подсећа већ на трговински рат не само Запада и Русије, већ и унутар ЕУ...

- Да, нажалост, постоје зраци трговинског рата. Али он би могао да се избегне. Пољски произвођачи воћа последњих година понашали су се необазриво. Они су много инвестирали у воћарство, развијали управо ту грану, рачунајући искључиво на руске потрошаче. Данас немају алтернативу. Али она постоји, на пример, код италијанских, холандских компанија које су се унапред за то побринуле. И мада су оне такође активно биле присутне на тржишту Русије, нису се нашле сада, као пољске фирме, у жалосном положају.

Није ваљда да нема излаза и да ће морати да се униште одличне пољске јабуке?

- Све ће зависити од стања руског тржишта, да ли ће оно у току ембарга бити довољно осигурано воћем. А ситуација није изузетна. Нешто слично са забраном увоза пољских јабука у РФ десило се 2006. године. Пољске компаније су нашле тада излаз, обратиле се чешким партнерима, почеле да извозе своје јабуке преко наших фирми. Званична статистика је фиксирала ове године снажан скок чешких испорука у Русију. Мада, у ствари, оне нису биле чешке... Данас нешто слично може да се оствари преко Белорусије, Србије, низ других земаља које нису потпале под санкције.

То може да се уради званично?

- Зашто да не? Ако србска фирма купи пољске јабуке и затим их увезе на руско тржиште, то ће већ бити србска роба. Све је по закону. Али ја бих искрено пожелео и нама и вама брз и срећан завршетак читаве ове ненормалне приче. Како се каже, на свеопште задовољство.

Сазнало се да ће Пољска тражити од ЕУ надокнаду штете за смањење извоза у Русију. Сумарни очекивани губици пољског воћарства и повртарства могу да достигну 500 милиона евра. Губитке чешких воћара нико још није израчунао.

Гајане Ханова,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ