Јапан је после Кине дошао у Русију

17-08-2014 01:08:14 | | Глас Русије, фото: East News/Chang zhongzheng/Imaginechina/N |


Јапански и кинески системи плаћања желе да заузму место Visa и Master Card у Русији. Очекује се да ће пет великих руских банака почети да обслужује карте ових система већ до краја године.

Кинески систем плаћања China Union Pay и јапански ЈСВ активизирали су се на руском тржишту овог пролећа. Тада су Visa и Master Card блокирали карте неких руских банака због увођења санкција против Русије. China Union Pay сада активно ради на развоју еквајринга – како би што је могуће више трговинских тачака и банкомата на територији Русије примало картице овог система плаћања. Поред тога, Union Pay тежи да покрене издавање својих картица у руским банкама.

Истим путем је кренуо и јапански систем плаћања ЈСВ. До краја године ове карте могу да почну да обслужују руски бинбанк, Гаспромбанк и Промсвјазбанк. А две велике финансијске структуре – ВТБ24 и Алфа-Банк већ раде са ова два система плаћања, али намеравају да прошире сарадњу. Тако ВТБ24 већ обслужује карте Union Pay у мрежи банкомата и планира да започне еквајринг у трговинама. Алфа-Банк прима ЈСВ када се плаћање врши преко Интернета, а надаље карте овог система ће такође почети да раде у банкоматима.

Према речима представника Union Pay у Русији Фанга Жигуана, у року од три године број ових карата у РФ треба да премаши два милиона комада. Компанија је расположена да заузме велики удео руског тржишта. То је и јасно: ако је на помолу економска корист, Кина тешко да ће је пропустити. Уз то од самог почетка украјинске кризе Кина чува политичку неутралност у конфронтацији Русије и Запада. Зато развој економске сарадње са Русијом не ствара за Кину политичке противречности. Друга је ствар Јапан. Пошто је политички зависан од САД, он је ипак увеи санкције против Русије. Мада финансијске перспективе за Јапанце су такође гурнуле политику у други план – сматра заменик директора ИДВ РАН Андреј Островски.

- На данашњи дан оним јапанским фирмама које имају трговинско-економске везе са Русијом повољно је поседовање сопственог система плаћања у РФ. При томе то се тиче таквих индустријских гиганата Јапана као што су Тојота, Нисан и слично. Зато што основне ставке јапанског извоза у Русију чине аутомобили. Санкције против Русије ни мало им не иду на руку. Тако да ће они на све начине лобирати за развој финансијске сарадње.

Заменик директора Института за Далеки Исток РАН убеђен је: Јапан тешко да ће стати на исте грабуље као и ЕУ. За Немачку, на пример, санкције против Русије већ су постале низак ударац, објашњава експерт. Земља је изгубила значајни део аутомобилског тржишта. Чак после доношења првог и другог степена антируских санкција, обим индустријске производње Немачке у просеку је падао за 2% месечно. У опасности је 350 хиљада радних места у предузећима која зависе од немачко-руских трговинских односа.

Јапански прагматизам наводи ЈСВ да зажмури пред санкцијама и развија се у Русији. Између осталог, јапански и кинески систем плаћања не могу одмах да замене Visa и Master Card. На данашњи дан интересовање ЈСВ и Union Pay у Русији је концентрисан углавном на еквајрингу, а не на издавању банкарских картица. Пошто без равијене инфраструктуре обслуживања једноставно нема смисла издавати картице. Експерти истичу да ће за прави излазак на тржиште са издавањем сопствених банкарских картица ЈСБ и Union Pay бити потребне најмање две године.

Леонид ковачић,