Бугарски гас ће оживети Јужни ток

17-08-2014 02:25:09 | | Глас Русије, фото: «Южный поток»/ vostok.rs |


Како саопштавају бугарски медији, потпредседник владе и службени министар за регионални развој привремене владе земље Јекатерина Захаријева изјавила је да пројекат Јужни ток, који је бугарска страна обуставила 8. јуна, биће реализован уколико буде постојала могућност транспортовања и бугарског гаса, нађеног у приобалном појасу Црног мора.

Тренутно налазиште Хан Аспарух црноморског бугарског акваторијума координира француска компанија Тотал, аустријски ОМВ и шпанска Репсол.

Према речима Захаријеве, у варијанти прикључивања бугарског ресурса на гасовод, биће испоштован и главни услов ЕУ из Трећег енергетског пакета, према којем доступ гасоводу треба да имају и друге компаније. Јер, као што се зна, један од прекршаја које истиче Европска комисија јесте нетраспарентност и неодређеност тендерске процедуре, због чега право на разраду бугарске деонице гасовода добила је ове године Русија.

Министар Захаријева је изјавила да нови тендер који одређује извођача радова на територији Бугарске, биће расписан само уз одобрење Брисела.

Како се каже у народу, риба је још у мору, а тигањ је већ на шпорету. Изјава потпредседника владе у суштини не носи категорични карактер. У њој се пре чула нада да је овакав пројекат могућ. И то само у случају успешне експлоатације гаса на датом налазишту, а то, као што се зна, десиће се најраније 2019. године, каже бугарски економиста Ангел Неђалков.

- Изјаву Јекатерине Захаријеве треба разматрати у контексту оног што се дешава на црноморским налазиштима. Интересовање за регион постоји деценијама, али реалне индустријске количине експлоатације нафте и гаса за сада остају само у теоријским варијантама. Уливају наду нове технологије које несумњиво убрзавају процес и увећавају могућности. На пример, пре две гдоине аустријски стручњаци су доказали постоајање нафтних ресурса на румунском шелфу. У датом тренутку морске територије Украјине, Бугарске и других земаља црноморског басена се брижљиво проверавају, и резултати уливају наду. Бугарска деоница подлеже провери тек 2016. гоидне. И тиме ће се бавити француска компанија Тотал.

Ма какву корист да Јужни ток донесе Бугарској, она се неће усудити да уђе у конфликт са ЕУ. Добросуседске везе са Русијом тешко да могу да утичу на нове идеје нове службене владе земље, сматрају експерти.

Према мишљењу бившег министра за енергетику Бугарске Румена Овчарова, нису сви у Европи заинтересовани за јужну гасну магистралу, и то одлично схватају регионални стручњаци. Ипак овај пројекат је политички, и решаваће се, несумњиво, у одговарајућим токовима, убеђен је бугарски економиста.

- Нису сви у Европи присталице Јужног тока. Некима он смета. На пример, Румунија губи солидне турске транзитне таксе. И не само она. Друга је ствар зашто у процесу рада РФ, Бугарска и ЕУ нису одмах утврдили своје ставове. То би омогућило да се избегну многе непријатности. И питање не би било монета за поткусуривање у односима Русије и Украјине. Али у сваком случају треба гледати напред и тражити правилно решење.

Наталија Александрова,