Југославија и Украјина: рат за ресурсе, рат против Русије

17-08-2014 12:00:01 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Југославија-99 и Украјина-2014. Историја се понавља у детаљима. НАТО агресија против суверене државе и грађански рат који је надахнула Алијанса. Косовско село Рачак, где су убијене албанске терористе представили као цивиле и искористили то као Casus belli против Београда и малезијски авион оборен изнад Доњецка, за шта одговорност покушавају да пребаце час на проруске снаге на југоистоку Украјине, час на Москву.

Ове и друге паралеле су спровели учесници округлог стола Рат у Украјини и Југославији: сличности и разлике тактике и стратегије, организован у МИА Росија севодња.

Пуковник српске војске у пензији, председник извршног комитета Покрет за Србију Љубинко Ђурковић сматра: НАТО у Југославији је имао два циља- да се приближи Русији и да преузме под контролу ресурсе на Косову, између осталог огромне резерве угља и ретке метале који се користе у космичкој индустрији. У Украјини, убеђен је пуковник, користи се исти сценарио дестабилизације као и пре 15 година на Балкану.

- Западне снаге су, управо, сада спровеле прву фазу - покушале су да разбију Украјину. НАТО, потпомогнут хунтом у Кијеву, већ је започео другу фазу, у којој се нашла Југославија 99. године - реалне проруске снаге се на својим вековним просторима боре за своју отаџбину, посредно са НАТО, али са украјинским регуларним снагама.

Балкан је кључ ка евроазијском простору, али и у Украјини се решавају слични задаци, сматра Генерални директор Центра за стратешке оцене и прогнозе Сергеј Грињајев. Иста смеса геополитике и економије:

- По мени, Управо у Украјини доминантно је питање сировина, то је пре свега угаљ. А такође је важан статус транзитне земље за руски гас, и у томе је трагизам ситуације у Европи, коју САД вуку у вртлог. Увећање војне групације на Криму од стране Русије одговор је на геополитичке претње, које су се мало промениле од 1999. године.

Између осталог, тиме се сличности не завршавају. Ове земље су преживеле револуције у боји: Југославија 2000. године, Украјина 2004. године, како би се вратила на Мајдан пре пола године. У обе земље људи су излазили на улице са европским надама. О томе у шта су се оне претвориле у Србији говори руководилац београдског Центра за стратешка истраживања Драгана Трифковић:

- Постоји потпуна контрола над свим процесима. Запад је у стању да формира политичке партије у Србији, практично може да контролише читаву политичку ситуацију, и што је веома опасно, може у сваком тренутку поново да изазове сукобе. Било је, рецимо, покушаја ове године у Босни да се поново изведе нека обојена револуција.

Ситуацију у Југославији и Украјини спајају и злочини који прате војна дејства, подсећа Драгана Трифковић:

- Постоје озбиљни докази да је руководство лажне државе Косово умешано у трговину органима, међутим много доказа је уништено. Постоји велика могућност да се исте ствари дешавају и у Украјини. Постоје информације да се и рањеницима ваде органе на лицу места, међутим ја се бојим да не постоји никаква могућност да се докази изнесу.

Према речима војног експерта, писца Олега Валецког, коначни циљ Запада није Украјина у Европи, већ слаба, аморфна формација коју ће контролисати Вашингтон.

Да истакмено да је на територији јужне спрске покрајине Косово, отцепљење после агресије, нешто слично већ формирано. Ко је следећи на реду?

Тимур Блохин,