Стални представник РФ у НАТО: Ни један стабилизаторски пројекат НАТО није завршен успехом

16-08-2014 03:22:13 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Према мишљењу сталног представника РФ у НАТО Александра Грушка, Североатлантски савез користи тезу о „руској претњи“, како би оправдао своје постојање. Истовремено, ни један случај уплитања организације у конфликте „није завршен успехом“. НАТО мора да схвати да је чврста сарадња са Русијом могућа само на равноправној основи, сматра стални представник.

Ни један „стабилизаторски“ пројекат НАТО није завршен успешно. То је у интервјуу за ИТАР-ТАСС изјавио стални представник РФ у НАТО Александар Грушко. „Који су успеси организације? Распарчана Југославија, Либија која се распада, Ирак који грца од притиска међународних терориста? Завршава се авганистанска кампања, а циљ стабилне ситуације у земљи тако није ни постигнут“.

„Ми видимо да ситуација деградира, да су све активнији напади устаника, укључујући и нападе на међународне контингенте, расте број жртава међу цивилима, све је већа авганистанска наркопретња“, истакао је Грушко.

НАТО покушава да докаже да је потребан

Теза о „руској претњи“ се у НАТО користи искључиво због унутрашњих циљева, како би се доказало да је савез неопходан, сматра Грушко.

„У Алијанси јако добро схватају да Русија за његове чланове не представља опасност и да, у ствари, немају од кога да бране савезнике са истока. Ипак, управо том „претњом“ се оправдавају напори за јачање источног крила, пораст војног присуства у земљама централне и источне Европе, водама Балтичког, Средоземног и Црног мора, интензивније војне вежбе код руских граница“, рекао је он.

„У ствари се решавају искључиво унутрашњи задаци, који имају за циљ да демонстрирају потребу за Савезом, ставе акценат на трансатлантску спојницу, повећају војне трошкове, куповину оружја и технике. Истовремено, није сасвим јасно због чега НАТО стреми да повећа ионако велики војни потенцијал, ако се његова улога у регулисању кризе у Ираку, Либији и другим регионима не види. И укупно гледано, сви људи са здравим смислом схватају колико су неосноване жалбе поводом слабости и малтене незаштићености Савеза, које стижу из неких престоница“.

Позиција Русије

„Мислим да НАТО, пре или касније, мора да схвати да је чврста сарадња са Русијом могућа само на равноправној основи, са узајамним поштовањем и без штете за било кога“.

„Ми смо увек поштено и отворено упозоравали шта може прекинути такву сарадњу, нанети штету европској безбедности – ширење Алијансе, померање његове инфраструктуре на Исток и игнорисање норми међународног права. Ови елементи су део Концепције спољне политике, Стратегије националне безбедности и Војне доктрине Руске Федерације“, закључио је руски стални представник.

Циљ НАТО

Организација Североатлантског договора (НАТО) – то је војно-политички блок, који уједињује већину држава Европе, САД и Канаду. Основан је 04. априла 1949. године „како би заштитио Европу од совјетског утицаја“ после другог светског рата.


КАТЕГОРИЈЕ