Србија ће тражити од Русије ревизију уговора о приватизацији НИС-а

16-08-2014 02:46:46 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Србија ће се обратити руским властима са предлогом о ревизији одредаба уговора о приватизацији Нафтне индустрије Србије, коју је обавио Гаспромњефт, изјавио је премијер Александар Вучић. Приватизација највећег предузећа у Србији реализована је током 2008. и 2009. године.

Гасппромњефт је на основу међународног уговора између Србије и РФ стекао 51% од укупног броја акција. Руска компанија платила је 400 милиона евра и обавезала се да ће инвестирати у модернизацију 500 милиона евра. Тренутно Гаспромњефт поседује 56,15% акција НИС-а, док се 29,87 налази у власништву Србије.

„Нисмо задовољни уговором са НИС-ом. Проблеме ћемо решавати у пријатељском разговору са Владимиром Путином, Дмитријем Медведовим и Алексејом Милером“, изјавио је Вућић у разговору са новинарима у Београду. По његовим речима, проблем је у томе што је профит НИС-а заснован на вађењу „српске нафте и гаса“ уз најнижу рудну ренту у региону од 3%. Као други проблем он је навео чињеницу да се компанија углавном бави велепродајом, што је ојачало позиције бизнисмена који отварају бензинске пумпе.

Вучић се, такође, пожалио да од 400 милиона евра чисте добити Србија добија само 29 милиона евра. Ове изјаве србски премијер је дао у контексту вести о почетку званичне истраге србског МУП-а о околностима везаним за приватизацију нафтне компаније. По Вучићевој оцени истрага неће негативно утицати на билатералне односе РФ и Србије.

Србска компанија је пре приватизације Гаспромњефта била непрофитабилна. Тренутно се највећи део профита НИС-а, који контролишу руски менаџери, реинвестира. Према уговору о приватизацији, висина рудне ренте од 3% неће се мењати до тренутка повраћаја инвестиција, а то ће како се очекује бити 2023. године.