ЕУ- САД: у чију корист партнерство?

15-08-2014 03:30:51 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


„Обуставити преговоре о Трансатлантском трговинском и инвестиционом партнерству (ТТИП)“- могао се прочитати у немачким медијима позив групе грађанских активиста. Ради се о отказивању предстојећег споразума између ЕУ и САД о стварању зоне слободне трговине.

„Када разговор почне о ТТИП, у Европи одмах почиње паника. Грађани, друштвене организације, синдикати и парламентарци сматрају социјалне, демократске и еколошке стандарде најважнијим приоритетима. А за комесара ЕУ за трговину Карела де Гухта, као и за лобисте транснационалних корпорација, све су то само досадне „нетарифне трговачке баријере“ које што је пре могуће треба уклонити у име безграничне слободе тржишта“

Требало би поменути да је први пут, о намери формирања зоне слободне трговине између САД и ЕУ говорио шеф Белог дома Барак Обама у фебруару 2013.године. Делегација обе стране су селе за преговарачки сто у Вашингтону у јулу. Од онда и до данашњег дана међу двема моћним економсиким силама наставља се преговарачки маратон.

Тачније речено- маратон са препонама. У самом почетку велики атланстски брат је уверио европске савезнике да ће наступати „отворено и часно“ и да ће такав бити и карактер њихове будуће размене робе и услуга. Ипак, већ прво заседње је било одржано иза затворених врата, а овај тајанствени режим се појачава и око споразума који се припрема, где је водећу улогу заиста на себе узео „велики брат“ – што све више љути европске партнере.

Наиме и нешто раније је америчка страна одговорила одбијањем молбе Европске комисије да се њени посланици упознају са прелиминарним предлогом будућег споразума, који се кроји у САД. Посланицима је у најбољем случају било дозвољено да баце поглед на неке већ усаглашене одредбе уговора и то у амбасадама САД, у специјално опремљеним просторијама за ишчитавање материјала. Недавно, истина, према писањима „Neues Deutschland“, Европска комисија је успела да издејствује да се мала група посланика Европског парламента упозна са одређеним тачкама споразума, али да се не праве никакве белешке и да се све прочитано чува у најстрожој тајни.

То је то, што се тиче „отворености“. А на рачун „часности“, Европљани такође имају доста питања. Једно од најболнијих је такозвана „инвестициона напомена“ у нацрту споразума. Она даје могућност америчким инвеститорима у сличају губитка, због деловања неког националног суда чланице ЕУ, случај предају пред „трећи суд“. Тамо, сагласно медијима, дебело плаћени адвокати наступају и у улози тужиоца и судија и правника. Процеси су затворени, жалбе се не могу подности.

Али, тешко да ће, сматрају експерти, сада моћи да се заустави процес преговора. При томе је јавља још једна нијанса, у вези са уведеним санкцијама против Русије. На ово нам је посебно скренуо пажњу, током разговора за „Глас Русије“ Иван Родионов, професор Више школе економије:

- Мислим да ће преговори бити настављени. Ипак ће стране тражити неке компромисе. При томе сам уверен да ће део реторике током тражења компромиса бити у вези са санкцијама против Русије. Европа носи велики терет сад поводом уведених санкција и наравно да ће током преговора са САД покушати нешто да издејствује у своју корист.

У своју корист? Експерти мисле да ако ЕУ коначно буде „испод репа“ САД, ускоро ће јој закуцати политички и економски банкрот на врата. Добивши уз погодбу још и ТТИП.

Олег Севергин,