Нови пројекат Кино&Tеатар и Прозор у Европу стартовао у Виборгу

12-08-2014 11:52:01 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Први заједнички пројекат фестивала Прозор у Европу и фонда Кино&Tеатар који се одвија у оквиру пограничне сарадње Русије и Финске у области културе, стартовао је у Виборгу, сапштио је за РИА Новости органиазциони комитет фестивала.

Прва акција новог пројекта Кино&Tеатар Choice биће приказивање конкурсног филма Девет дана и једно јутро, који се представља на виборшком филмском форуму 12. августа, а у среду ће бити представљен у биоскопу Kinopalatsi финског града Котка, где ће доћи режисер филма Вера Сторожева и учесници сниматељске екипе.

Главна јунакиња филма Девет дана и једно јутро је бивша васпитаница дечијег дома Ана, коју је пре много година усвојио брачни пар из Француске. Она долази у провинцијални град, где су протекле прве године њеног живота. Сада је она познати фотомодел, бави се добротворном делатношћу. Овде у граду свој детињства она се упознаје са локалном хромом радницом у сауни Љубом, такође васпитаницом дечијег дома. За девет дана проведених у родном месту, Ани предстоји да упозна нове људе и преосмисли свој живот.

Према речима Сторожеве, а управо њој припада идеја за филм, у њему се говори о томе да је срећа унутар нас и да она не зависи од спољних околности, како често желимо да представимо. Ако постоји мир у души, све ће бити добро – сматра режисер.

Прозор у Европу је филмски форум на којем је Вера Сторожева више пута боравила: представљала је своје филмове и учествовала у жирију. Веома ми се допада виборшки фестивал. Овде постоји нека посебна интелектуална атмосфера и необична публика која заиста воли филм, истакла је она.

Фонд је основан 2000. године. Основни правци његове делатности су помоћ развоју филма и позоришта, подршка младих талената, производња филмских и видео програма, одржавање фестивала и специјалних догађаја у области филма и класичне музике.

Пре неколико година Фонд је учествовао у одржавању фестивала Маријинског театра Звезде белих ноћи. 2010. године био је копродуцент филма Рене Флеминг и Дмитриј Хворостовски. Музичка Одисеја у Петербургу. Пројекат је имао велики светски одјек. Фонд Кино&Tеатар је организатор међународних фестивала У страну Виборга и Ликови савременог пијанизма. 2013. године фонд је основа и управља биоскопом Angleterre Cinema Loung у чувеном хотелу Angleterre на Исакијевском тргу у Санкт-Петербургу. Овај биоскоп је постао пристаниште за праве љубитеље филма, место стваралачких стсрета, премијера, специјалних пројекција.