Стена тако и није постала „несаломива“

10-08-2014 11:20:49 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Mohammed Salem/ vostok.rs |


Палестниски терористи у петак ујутру су обновили ракетирања Израела, пошто је завршено тродневно примирје у сектору Газа. Одбијање да настави прекид ватре Палестинци су објаснили одсуством прогреса на преговорима у Каиру, где су усаглашавани услови коначног завршетка конфликта.

Раније је Тел-Авив објавио да је завршена једномесечна војна операција Несаломива стена у сектору Газа. Она је била једна од најскупљих у историји Израела. Крвава шетња по палестинској територији коштала је земљу милијарду и по долара. Експерт оријенталиста Института за стратешке оцене и анализе Сергеј Демиденко сматра да је политика Израела у борби против арапског естремизма порочна.

- Израел једноставно не може да победи проблем екстремизма на такав начин. Он једноставно именује одговорне. Гађаће Хамас, али неће решити проблем палестинског екстремизма.

Сектор Газа је разорен, цена његове обнове на данашњи дан процењује се на три милијарде долара. Погинуло је преко 1300 Палестинаца. Поред тога, ова операција је појачала међународну изолацију Израела. Арапске земље негодују због убиства палестинских цивила, латиноамеричке су опозвале из Израела своје амбасадоре, турски премијер оптужује Тел-Авив за геноцид. Према речима Врховног комесара УН за људска права Навија Пилаја, многобројни напади Израела на школе, болнице, објекте инфраструктуре сектора Газа изгледају као умишљено кршење обавеза које Израелу намеће међународно право. Доцент катедре МГИМО Николај Сурков је уверен да израелска армија селективно примењује силу у Палестини.

- Израелски војници понекад, може се рећи прилично често, претерују и примењују тешко наоружање тамо где не би требало. Друго је питање то што, наравно, покушај увођења пешадије у сектор за њих се претвара у губитке. Али ту специфика конфликта игра своју улогу. У сваком случају, имамо међународно право, међународне организације које кажу да живот цивила има већу вредност и да би Израел ипак требало то да узима у обзир. Зато што ће се иначе то за њега претворити између осталог у губитак имиџа.

Најозбиљнији притисак на Израелце врши њихов најважнији савезник – САД, које желе по сваку цену да брже заврше конфликт у Гази, како се не би одвајале од главног. за њих је сада важнија грдња Русије, него успостављање стабилног мира на Блиском Истоку. Управо зато Вашингтон и даје нереалне, на брзину склепане предлоге, које одбијају учесници конфликта. Није узалуд државни секретар САД Џон Кери за годину дана 13 пута без резултата летео на Блиски Исток.

Један од разлога новог таласа оружаног конфликта на Блиском Истоку јесте покушај САД да истисну из мировног процеса Русију. Вашингтон се плаши нових успеха московске дипломатије. Посебно у контексту нових неуспеха САД.

Озбиљно је расклимало ситуацију на читавом Блиском Истоку и поткопавање ауторитета Египта. Нова револуција у боји ослабила је не само само земљу фараона, већ је и уништила као окосницу стабилности региона. После преврата који су провоцирале САД, Каиро је престао да буде онај угледни посредник којем су се обраћале друге земље региона.

Без обзира на то што Израел изјављује о успеху операције Несаломива стена, резултати сведоче о супротном. Мира у региону како ниеј било, тако и нема. Стари непријатељи само су још више озлојеђени. Али, Израел на томе не планира да стане. Према речима премијера Нетањахуа, земља треба да се припрема за дуготрајну војну кампању. Ако чак таква крвава операција није довела до краја рата, ради чега је спроведена?

Валериј Агејев,