ЕУ покушава да убеди треће земље да не увећавају извоз производа у Русију

14-08-2014 10:33:27 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Reiner Kraft/cc-by/ vostok.rs |


Европска унија преговара са земљама које могу да постану потенцијални извозници производа у Русију „да би се избегло да на тај начин зараде у насталој ситуацији“, изјавио је портпарол Еврокомисије Петер Сано.

Европска унија покушава да убеди треће земље да не замењују својим производима забрањене за извоз у РФ европске производе, рекао је за РИА Новости портпарол Еврокомисије Петер Сано.

„ЕУ контактира са одређеним земљама партнерима који могу да постану потенцијални извозници производа чији се извоз у Русију сада не дозвољава због ембарга од 6. августа и да се не дозволи да се на тај начин заради у насталој ситуацији“, рекао је Сано.

Он је додао да у овој фази нема потребе да се говори о детаљима дипломатских корака, укључујући и оне трећих земаља. Раније су медији пренели, позивајући се на упућене изворе, да ЕУ планира да одврати Бразил и Чиле да увећају извоз производа у Русију. Русија је почетком августа на годину дана ограничила увоз неких производа из земаља које су увеле санкције против Москве: САД, држава ЕУ, Канаде, Аустралије и Норвешке. На списку су се нашли говеђе и свињско месо, воће, поврће, живина, сир, млечни производи и ораси.

Руске власти се надају да ће осим земаља Латинске Америке експорт у Русију увећати и Белорусија, Казахстан, Египат, Швајцарска, Србија.