МСП РФ: Покушаји ометања хуманитарне акције за Донбас говоре о дволичним тежњама САД

10-08-2014 01:29:47 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Valeriy Melnikov/ vostok.rs |


Покушаји САД да спрече хуманитарну акцију за југоисток Украјине говоре о политизованој и у потпуности дволичној тежњи да се подржи Кијев, изјавио је данас за ИТАР-ТАСС заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков.

„Званичници САД последњих дана показују непрестану борбу са својим властитим фантомским боловима. То, како се односе према руској иницијативи о пружању хуманитарне помоћи становништву југоистока Украјине и привремено расељеним лицима из тих региона у друге регионе Украјине – то је још једна потврда да је антируска хистерија постала довољна сама себи“. Рекао је високи званичник МСП РФ.

„Одбацују се наше очигледно хуманитарне и људске понуде, иницијативе. Разговор се води само на тему како да Русија, под изговором хуманитарне помоћи, не испоручи у Украјини нешто што се не с виђа САД“, рекао је Рјабков.

„Још једанпут наглашавамо да, као прво, Русија не пружа никакву војну помоћ, о којој свакодневно причају представници САД; као друго, ми у покушајима спречавања наше хуманитарне акције не видимо ништа друго осим политизоване и у потпуности дволичне тежње да се подржи Кијев“, рекао је заменик министра.

„Ово је ноторно непоштовање трагедије украјинског народа, судбине тих људи који живе у региону, где украјинска армија спроводи казнену операцију“, изјавио је Рјабков и окривио САД и њихове савезнике за неспособност да погледају истини у очи.

Раније је амбасадор САД у УН Саманта Пауер изјавила да РФ не треба да пружа хуманитарну помоћ Украјини.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут