Песков: РФ предузима све напоре како би се из Украјине вратио фоторепортер МИА „Росија Севодња“ Андреј Стењин

10-08-2014 01:28:28 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Damir Bulatov/ vostok.rs |


РФ предузима све напоре, по линији свих министарстава и структура, како би се из Украјине вратио фоторепортер МИА „Росија Севодња“ Андреј Стењин, који је нестао на истоку земље, у рејону војне операције, изјавио је прес-секретар председника РФ Дмитриј Песков.

„По линији свих одговарајућих министарстава и структура се улажу напори како би се новинар агенције вратио у отаџбину. У оваквим ситуацијама се живот било ког нашег држављанина ставља у први план“, рекао је Песков.

Фоторепортер агенције „Росија Севодња“ Стењин је радио у Доњецку, Славјанску и другим градовима на истоку Украјине. Од 05. августа је с њим изгубљен сваки контакт. Информисани извори су изјавили за РИА Новости да је Стењина ухапсила украјинска армија и да се он. Према прелиминарним подацима, налази у згради СБУ у Запорожју. Међутим, управа СБУ у Запорожју тврди да није задржала фоторепортера, нити било ког другог представника руских медија. „Росија Севодња“ је у суботу предала МУП Украјине захтев са молбом да се предузму све хитне мере у потрази Стењина. Оно је примљено у централном апарату министарства.

РИА Новости су раније саопштиле да ОЕБС и биро представника ОЕБС за питања слободе медија проверавају информацију о нестанку Андреја Стењина.

Околности у којима је нестао фоторепортер истражују и у амбасади РФ у Украјини. Председник Савеза новинара Русије Всеволод Богдан је рекао да евентуални други нестанак руског новинара у Украјини је цинична слика украјинске власти „која има шта да крије“. За судбину фотографа се заинтресовао и Комитет за заштиту новинара из Њујорка.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут