"Јужни ток" ће сигурно бити реализован ако Кијев обустави транзит енергената

09-08-2014 10:38:52 | | Глас Русије, фото: south-stream.info/ vostok.rs |


Према речима директора Кијевског центра за политичке студије и конфликтологију Михаила Погребинског обустава транзита енергената „наноси штету украјинским интересима“.

Гасовод Јужни ток, чију изградњу Европска унија покушава да заустави, сигурно ће бити реализован ако Украјина обустави транзит енергената из Русије у Европу, изјавио је за РИА Новости директор Кијевског центра за политичке студије и конфликтологију Михаил Погребински.

По мишљењу украјинског стручњака то ће земљу довести у ситуацију у којој ће бити „заобиђена заувек“. Премијер Арсениј Јацењук изјавио је у петак да нацрт закона, који је влада усвојила, предвиђа могућност увођења 26 видова санкција према Русији, укључујући и обуставу транзита енергената.

Према речима овог стручњака реч је о предлогу штетном по украјинске интересе. Јасно је, ако ЕУ данас покушава блокаду Јужног тока, то се ради како би се сачувала Украјина као транзитна зона. То је, пре свега, проблем Европе, она ће остати ускраћена, и у тој ситуацији пројекат Јужни ток ће гарантовано бити реализован, уверен је Погребински.

Истовремено, он наглашава да поменута одлука осуђује земљу на „дефинитивно заобилажење“. Украјина ће у Европи потврдити репутацију непоузданог транзитера и онда ће Јужни ток гарантовано бити изграђен, сматра украјински стручњак. И истиче да се тренутно ради само о томе да се „подигне грандиози зид између наших земаља и Русија представи као исконски непријатељ Украјине“. Јано је да предлог потиче од тренутних миљеника покровитеља, да је реч о приступу који нема перспективу, већ му је једини циљ демонстрација рускофобске иницијативе“, нагласио је он.

Гаспром реализује пројекат изградње гасовода преко акваторије Црног мора у земље јужне и ценралне Европе у циљу диверсификације маршрута извозних испорука природнго гаса. ЕК покушава да заустави пројекат, аргументујући тај потез тиме да не одговара нормаам трећег енергетског пакета, који забрањује компанијама, које експлоатишу гас, да буду власници магистралних гасовода у ЕУ.

Русија је у СТО покренула поступак о примени норми тог закона.

Власти Бугарске, земље из које креће копнени европски део гасовода, већ су најавиле обуставу радова на реализацији Јужног тока. У међувремену министар спољних послова Италије, која председава ЕУ, Федерика Могерини изјавила да је гасовод врло важан за целу Европу и да треба тежити томе да се у наредним месецима нађу узајамно прихватљива решења за овај проблем.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут