Петар Порошенко разгони Мајдан, бојећи се политичких противника

08-08-2014 08:44:34 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Evgeny Kotenko/ vostok.rs |


Украјински политиколог и публициста Јуриј Городненко је прокоментарисао јучерашње сукобе на Мајдану, приликом скидања барикада. Према његовом мишљењу, власти Украјине на челу са председником Петром Порошенком, се боје нове социјалне експлозије, а и политичких противника као што су Јулија Тимошенко и Игор Коломојски, који могу покушати да искористе криминализоване активисте Мајдана у своје сврхе.

Нови сукоби и пожари на главном тргу Кијева могу бити први весници озбиљнијих нереда, сматра Городненко. „То што се догађа на Мајдану је закономерна и очекивана појава. Обрачуни између присталица Евромајдана узрок - Украјину на јесен чека криза“, саопштио је у интервјуу новинару RT експерт.

„Кијев је већ сада скроз без топле воде. Биће рестрикције струје, на зиму ће станови бити хладни. Смањују се плате, узимају намет за издржавање украјинске армије – то није само онај 1,5% који је утврдила Верховна Рада, него много више. А, то значи да Украјину на јесен чекају социјални немири. Власт планира да, док су људи у својим баштама, одмарају или су заузети својим пословима, брзо очисти центар и не допусти инциденте“, тако је ситуацију описао политиколог.

Према мишљењу Городненко, сада се у кампу у центру престонице налази банда пљачкаша. „Сам Мајдан је постао пародија, место окупљања криминалних група које се међусобно обрачунавају. Представници Мајдана су често хватани у криминалним радњама. Они своје потчињене шаљу у велике ресторане, супермаркете, да би тамо пратили људе и једноставно пљачкали. Договарају се са представницима Инфостана и пљачкају станове. Моји познаници, боксери, су ухватили такве момке и довели их на Мајдан. Њихове вође су признале да су њихови и вратили су новац. Од децембра до фебруара су их хранили, давали све што је неопходно, а сада тог више нема. Њима се не иде у провинцију где је сиромаштво“.

Подсетимо, 05. августа је полиција ухапсила 35 људи, који су себе називали „Галицка стотина“ Мајдана. Они су са оружјем у рукама дошли да „бране право власништва“ на ресторан недалеко од историјског центра украјинске престонице. Ухапшени су признали дасу добили новац за ту акцију. Против њих је покренут кривични поступак за изнуду.

„Ко ће их растерати? То је, наравно, Порошенко. Његов положај је несигуран. Он је успео да задржи Јацењука, иначе би имао страшан окршај са Коломојским и Тимошенко. И у том окршају би он изгубио. Али, Порошенко схвата да је Јацењук поуздан. Зато он мора да склони потенцијално опасна жаришта, а једно од њих је и Мајдан“, сматра експерт.

„То што Тимошенко ћути, значи да она једноставно чека. Та жена се неће одрећи власти. Плус, Порошенко је добио још једног неприајтеља – Коломојског. Они оба гледају на Украјину као на свој бизнис. Сваки од њих има огромне амбиције и нико неће да одустане. Рат између њих двојице је неизбежан“, закључио је експерт.

Како је саопштио ИТАР-ТАСС, позивајући се на кијевску полицију, комуналне службе су почеле с чишћењем барикада у центру Кијева. Ускоро су на два места на Мјадану почеле да горе аутомобилске гуме, зачула се експлозија. Почели су да горе и шатори учесника митинга, које су они сми запалили да би сметали комуналцима. У току акције навођења реда борци батаљона „Кијев 1“ су конфисковали од грађана који су се опирали ватрено оружје, гранате, ножеве, коктеле Молотова. За време сукоба у центру престонице су рањени припадници батаљона и полиције, углавном камењем и деловима калдрме са трга.

Подсетимо да су кијевске власти планирале да уклоне барикаде са трга одавно, али је сваки пут долазило до сукоба. У мају је око 30 људи у маскирним униформама на Крешћатику запалило две ватре од аутомобилских гума и на тај начин протествовало против „чишћења Мајдана“ . На улицу су стигла ватрогасна кола, али активисти им нису дали да гасе ватру. Становници шатора инсистирају да њихов логор остане све док нове власти не испуне сва обећања.

Међутим, многи Кијевљани сматрају да је логор у центру Кијева лош пример за остатак Украјине.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут