Оливер Стоун: САД ће започети и светски рат, само да сломе Русију, Кину и Иран

07-08-2014 11:26:16 | | Глас Русије, фото: AP/Ng Han Guan/ vostok.rs |


Филмски режисер Оливер Стоун, познат по оштрој критици спољне политике америчких власти, на свом Фејсбук профилу у обраћању сународницима, признао је да је „уплашен“ оним што се догађа данас у свету, пре свега у Украјини, где се Сједињене Државе активно мешају. Он је назвао „бесним псом“ израелског председника Бењамина Нетанијахуа због крваве војне операције у сектору Газе.

Оскаровац Оливер Стоун констатовао је у свом тексту на Фејсбуку да глобална хегемонија, којој теже Сједињене Државе, не доноси ништа добро ни њеним грађанима, ни осталом свету. Он је упозорио Американце да агресивно мешање у ствари Источне Европе може да се заврши трагично по Американце.

„Не волим да сејем панку у било ком облику, али тренутно сам уплашен. Немогуће је ћутати, гледајући успорени снимак несреће, која захвата свет, пише режисер. Бесни пас Нетанијаху наставља да блати репутацију САД у цивилизованом свету варварским крвопролићем у Гази. Истина, то неће натерати САД да скрену са кобног пута, који води у Источну Европу“.

Протекле недеље је Обама рекао својим критичарима: „Очигледно су људи заборавили да Америка, као најјача држава на Земљи, још увек нема комплетну контролу света“.

Врло храбра изјава, кад размислите. Од када је то глобална доминација званична политика САД? Мислим од 1991.године, од пада комунизма, али сада, кад су пале маске са нешег опаког осмеха, ми као грађани света, а не једноставно Американци, морамо нешто да урадимо са том новом реалношћу, САД желе да контролишу свет, и ми нећемо одустати од покушаја да смањимо утицај Русије, Кине и Ирана. И прибећи ћемо у ту сврху било којим средствима, укључујући и рат“.

Режисер је препоручио својим пратиоцима да се ослањају на такве новинаре као што су Пепе Ескобар и Роберт Пери, као и на историчара Стивена Коена, особе које имају независан поглед на оно што се данас догађа у Украјини. Раније је Оливер Стоун на свом профилу поставио линк на новинарске текстове о истрази рушења малезијског авиона у Украјини. Аутори чланка скренули су пажњу на то да многи медији у САД и Европи пружају читаоцима верзије узрока несреће, које су изнели влада и председник Сједињених држава.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут