Заоштравање односа између Израела и Палестине

24-07-2014 11:11:02 | | Глас Русије, фото: AP/Eyad Baba, File/ vostok.rs |


У понедељак од поноћи било је пуштено око 20 палестинских ракета, од којих је 12 пало у Израелу и седам је било пресретнуто. Заузврат, израелско ратно ваздухопловство је напало у току ноћи преко 40 објеката терористичке активности у сектору Газа, стоји у израелском армијском извештају.

Међу ноћним циљевима је џамија у централном делу енклаве, где, како кажу војници, смештено је складиште оружја и муниције. Ујутру је комплекс ПВО Патриот оборио изнад Ашдода, највећег града на југу Израела, беспилотну летелицу која је повредила ваздушни простор земље из сектора Газе.

Крајем прве недеље операција Несаломива стена још увек се своди на дистанционе нападе из ваздуха и са мора по покрету Хамас који влада у енклави и савезним групацијама које настављају маосвна ракетирана великих израелских градова. Према подацима информативног интернет-ресурса Вај-нет, израелски војно-политички кабинет изјаснио се за очување актуалног формата кампање, која је однела преко 170 палестинских живота, уз наставак припреме за могућу копнену интервенцију, што прети растом губитака.

Укупно од почетка операције у Гази било је нападнуто 1470 циљева, између осталог 770 ракетних лансирних рампи, 69 кампова за тренинг терориста и њихових база, 63 објекта где се производило или чувало оружје. Израелска војска говори о двоструком порасту интензитета удара у поређењу са претходном кампањом. За осам дана Облачног стуба 2012. године било је нападнуто 1100 објеката, сада је ова граница достигнута за 4 дана. Раст је 200%. Све обавештајне слаге раде на попуни банке циљева којих је довољно за недељу дана уз актуални темпо, рекао је страним новинарима преставник команде ратног ваздухопловства.

Према подацима израелских лекара, у току ноћи погинула су два становника енклаве. Укупан број жртава је достигао 172 особе, рањених је 1250. Са израелске стране погинулих нема, без обзира на то што су од почетка кампање терористи бацили на регионе где ћиви пет од осам милиона Израелаца преко 980 ракета. Од њих 760 је пало на територију Израела, још 200 су обориле батерије ПВО Гвоздена купола, које, како уверавају војници, са вероватноћом од 90% пресрећу гранате које падају на градске квартове. Између осталог, захваљујући Гвозденој куполи, свакодневна ракетирања Тел-Авива још ни једном нису завршена падом ракете у границама града са 400 хиљада становника.

Сви напори Хамаса у војној сфери делују беспомоћно пред одбрамбеним и офанзивним потенцијалом Армије одбране Израела, посебно очигледно губе пред системом Гвоздена купола који гуши њихову ефективност. Ипак само једна ракета која би погодила велико насељено место може да буде довољна да се слика потпуно измени, - пише бивши начелник војне обавештајне службе АМАН Амос Јадлин, предлажући да се прекине операција која је већ обновила фактор одвраћања у односима са терористима сектора Газе.

Израелски политичари и војска стављају до знања да пред војском не стоји задатак свргавања режима Хамаса, којем предстоји да усвоји лекције и да реализује у пракси будуће мировне договоре. Операција је почела не ради свргавања Хамаса, већ како би се обновио мир на југу... Убудуће ми бисмо хтели да видимо Хамас као ослабљену власт у Гази, али без офанзивних могућности, цитира Вај-нет високи извор у Армији одбране Израела.