"Трансмашхолдинг" представља РЖД најјачу у свету електричну локомотиву

04-08-2014 10:39:16 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Највећа у Русији компанија за транспортну машиноградњу "Трансмашхолдинг" (ТМХ) у недељу је представила компанији Руске Железнице нову теретну електричну локомотиву 4ЕС5К, која је најјача у свету, - саопштио је новинарима генерални директор Новочеркаске фабрике за производњу електричних локомотива (НЕВЗ) Игор Шчедров.

- На Дан железничара први пут ћемо представити нову локомотиву, намењену за рад на Бајкалско-Амурској железници, - рекао је Шчедров. Он је прецизирао да су ову електричну локомотиву наизменичне струје разрадили стручњаци НЕВЗ и Сверуског научно-истраживачког института за изградњу електричних локомотива, који се такође налази у Новочеркаску.

Локомотива серије "Јермак" обезбеђује вожњу композиција тежине до 7100 тона у условима сложеног рељефа, односно, може да превози око 110 теретних вагона. Снага локомотиве износи 13120 Квт. Такви параметри омогућују да се одустане од система гурања у већини делова пута сложеног рељефа, - додао је Шчедров.

Диспечер фабрике је истакао да ће крајем новембра–почетком децембра ове године бити завршене сертификационе пробе локомотиве, те да од почетка идуће године могу да почну серијске испоруке Руској Железници. С обзиром на то да су разраде и монтажа такве електричне локомотиве биле иницијатива тог предузећа, наруџби за овај модел још нема, али, према речима Шчедрова, "очекујемо да ће оне бити велике". Он је прецизирао да је фабрика спремна по потреби да током неколико наредних година изради и испоручи око 700 таквих локомотива.

Раније је било саопштено да фабрика почиње испоруке Руским Железницама теретних електричних локомотива 2ЕС5 "Скит", то је заједнички производ инжинириншког центра ТМХ и француске компаније ГРТранс. У складу са уговором, до 2020. године Руским Железницама ће бити испоручено 200 таквих електричних локомотива. Фабрика НЕВЗ је саставни део ТНХ, она је највећи у Русији произвођач магистралних и индустријских електричних локомотива. На електрифицираним железницама ЗНД 80% превоза остварују електричне локомотиве производње НЕВЗ.