Слуцки: Напуштање Савета Европе од стране Русије допринеће де-формирању имиџа земље

04-08-2014 09:21:05 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Шеф комитета Државне думе за послове ЗНД, Евроазијску интеграцију и везе са сународницима, заменик руководиоца делегације РФ у ПАСЕ-у Леонид Слуцки сматра да структуре Савета Европе усвајају у вези са Русијом политизоване одлуке, али напуштањеm СЕ пружиће се могућност антируским снагама за "де-формирање имиџа Русије" и оптужбе за кршење међународних норми.

Напустити Савет Европе значи нехотице повлађивати онима, који покушавају да што више де-формирају имиџ Русије у светском политичком и информативном простору, ко покушава да наметне светској заједници имиџ Русије као земље-агресора, земље империјалних амбиција, која се не покорава нормама међународног права, мада уствари они, који на такав начин покушавају да оцрне Русију, делују тако, покушавајући да успоставе у свету једнополарни поредак, заснован на крви, као што је било у Ираку, Либији, бившој Југославији и како се данас дешава у Украјини, - рекао је Слуцки РИА Новости.

Према његовим речима, Савет Европе и друге европске организације су незгодне, а ипак ефикасне ради спровођења спољнополитичке линије РФ. Када је антируска напетост сувише претерана, када ове организације усвајају конјунктурна антируска решења, Русија има довољно инструмената за реаговање, например, привремена обустава свог рада, као што је било на пролећној седници ПАСЕ.

Не смемо да попуштамо провокацијама, напуштамо европске организације, Савет Европе – они управо желе да код руководства РФ попусте живци услед сталног оцрњивања Русије, извртања чињеница, да би РФ изашла из тих организација, - рекао је Слуцки. Последњу пресуду ЕСЉП (Европског суда за људска права) о ЈУКОС-у Слуцки је назвао конјунктурном, она одражава однос према Русији, који намеће Запад. Европски суд, нажалост, није био непристрастан.

Наћи ћемо механизме, који изражавају поштовање према Савету Европе и Европском суду, а који ће нам омогућити да избегнемо испуњавање таквих конјунктурних решења, јер слична решења са астрономским цифрама би падала на нас као из рога изобиља, - рекао је Слуцки.

Раније је ЕСЉП усвојио пресуду да Русија мора да плати бившим деоничарима ЈУКОС-а 1,9 млрд евра накнаде и судске трошкове. Ове недеље је то већ друга пресуда европских судова у корист бивших власника ЈУКОС-а. У понедељак је арбитражни суд у Хагу објавио пресуду у вези са тужбом бивших деоничара ЈУКОС-а, према којој они морају да добију укупно 50 млрд долара. Русија је одмах изјавила о намери да оспори овај вердикт.

Читајте више наУкрајина из минута у минут