Налазите се на страници > Почетна > Блог > Вашингтон и његове амбиције

Вашингтон и његове амбиције

03-08-2014 02:42:59 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Denis Abramov/ vostok.rs |


ЕУ би могла да настрада од санкција према Русији чак и више него сама Москва. То је изјавио стални представник РФ при ЕУ Владимир Чижов. САД и земље ЕУ и даље уводе Русији ограничавајуће мере, у вези са политиком Москве према украјинској кризи.

Проширени санкциони списак обухвата 8 физичких лица, међу којима су први заменик шефа администрације председника РФ Алексеј Громов, шеф МУП Крима Сергеј Абисов. Председник САД Барак Обама је такође објавио о увођењу допунских санкција против енергетског, одбрамбеног и финансијског сектора руске економије. Дакле, ограничења су обухватила Спољнотрговинску банку, Спољноекономску банку, Руску пољопривредну банку и Гаспром. Циљ је пре свега да ослабе Русију. То је покушај да се земља искључи из водећих међународних играча – и економских, и политичких, - убеђен је заменик декана факултета Светске економије и светске политике Високе школе Економије Андреј Суздаљцев.

- Процес повећања санкција не престаје, вероватно неће ни престати. Украјински разлог је само повод. Ако он престане, наћи ће се други.

Нас терају у земље треће класе, која се налази под сталним притиском спољног света. То су усклађене акције. Нећемо бити њима слични, зато на том нашем принципу они управо паразитирају.


И страни медији представљају Русију у негативном светлу. Европски медији, као и амерички, причају о Русији као о једином кривцу за катастрофу малејзијског Бојинга, наводећи сумњиве или фалсификоване доказе. Јака антируска пропаганда утиче на европску процену догађаја у Украјини, - каже италијански новинар, политичар, бивши посланик Европарламента Џулето Кјеза.

- Пре 3 или 4 месеца било је могуће рачунати на здрави разум људи, данас могу да тврдим да већина становништва мисли да је Русија заиста крива. То није тако. Међутим, то је пропагандистички и информативни ефекат. Напад на Русију делује. Последњи чинилац је малејзијски Бојинг. Њујорк је отворено писао да знамо да су авион оборили сепаратисти уз помоћ Русије. Схатате ли какав је то ударац за јавно мњење?

Без обзира на утицај медија, секторалне санкције изазивају у Европи противречно реаговање. Например, британски лист Дејли телеграф саопштава да ће повећање санкција против Русије погодити финансијске интересе Велике Британије више него још друге.

Што се тиче руских банака, које су се нашле под санкцијама, експерти истичу – у саставу њиховог капитала је знатно присуство државе. То значи да у случају потребе оне ће лако добити финансије од Централне Банке Русије. Зато у средњорочној перспективи те санкције озбиљно не угрожавају банкарски систем.

Међутим, редовни пакет санкција од стране ЕУ пружа све основе да се сматра да је она под притиском Вашингтона. Довољно је да се чује мишљење европског бизниса, који се не боји да износи свој став, а који се разликује од званичног. Међутим, чињеница промене реторике према антируским санкцијама је присутна. Раније је она изражавала тврду несагласност, док је данас реч о дубоком сажаљењу. То не треба да чуди.

Диана Горшечникова,

Читајте више наУкрајина из минута у минут