Налазите се на страници > Почетна > Блог > Појас Газе: крхко примирје

Појас Газе: крхко примирје

02-08-2014 03:09:59 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Mohammed Salem/ vostok.rs |


Примирје у појасу Газе је испало крхко. Са палестинске стране поново се лансирају ракете, са израелске територије топовске гранате. Договор о 72-часовној обустави ватре је угрожен.

31. јула је Тел-Авив званично објавио да прихвата предлог САД и УН о тродневном хуманитарном примирју у појасу Газе. Претпостављало се да ће споразум ступити на снагу од петка ујутру, по локалном времену. Међутим, већ после два сата су се чуле експлозије. Према подацима арапског ТВ канала Ал-Арабија, жртве артиљеријског гађања града Рафах од стране Израела, на југу појаса Газе, постало је 8 Палестинаца. Тел-Авив, са своје стране, изјавио је: примирје су прекршили Палестинци, лансиравши у најмању руку једну ракету у страну обласног савета Ешкол.

Данашњи конфликт је већ премашио по броју погинулих операцију „Ливено олово“ из 2008 -2009. године, која се све до сада чинила најкрвавијом током сукоба Израела и ХАМАС-а. За 24 дана је погинуло скоро 1 500 Палестинаца, а око 9 хиљада је рањено. Израел је изгубио више од 60 војника и официра, три цивила. Ситуација у појасу Газе је катастрофална, - каже директор Палестинског центра за људска права Раџи ал-Сурани.

- Ситуација у Појасу Газе може се сматрати хуманитарном катастрофом. Мора да се каже да су и пре израелског напада услови живота у енклави били тешки због блокаде. Званично се то објашњавало тежњом да се ослаби ХАМАС, али су пре свега страдали обични Палестинци. 90 одсто становника Газе живи на рубу сиромаштва. Осим тога, 2009. и 2012. године Газа је већ била жртва израелских напада. Разорена током тих конфликата инфраструктура није до краја обновљена.

С једне стране, чини се очигледним да Израел не може да трпи ракетно гађање своје територије, зато одговара силом. С друге стране, критични проблеми палестинске енклаве дуго остају нерешени. Осим тога, израелско-палестинска конфронтација сведочи о двоструким стандардима западних политичара, - истиче војни експерт Владимир Јевсејев.

- Тамо показују све на свој начин, стално у све сумњају: можда су убили мање од хиљаду људи, можда су они сами криви. Слика се мења, води се информативни рат, који је добро познат сиријским пријатељима, као и иранским. Свакако, било би добро да су сви људи отишли оданде, што у принципу траже и у источној Украјини – да би им ослободили ту територију, где би они вадили гас из шкриљаца. Међутим, то је типични геноцид, који се одвијао, например, у Југославији.

Према последњим подацима, израелске снаге су обновиле нападе на Газу и примирје је прекинуто. То је изјавио представник армије Израела. Међутим, кад-тад стране ће морати да седну за преговарачи сто. Како истиче бивши амбасадор Русије у Израелу Петар Стегни, преговори почињу онда, када концентрација насиља постаје неприхватљивом. Број жртава код Палестинаца је ужасан. Израелци такође осећају психолошки шок, ракете погађају предграђа Тел-Авива и аеродром. У таквој ситуацији остаје само разговор.

Игор Силецки,