Руски „Ноћни вукови“ на Гитаријади уместо наркоманије и сатанизма

01-08-2014 09:41:34 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Још од настанка рокенрола и почетка одржавања великих рок фестивала у свету и Србији, у једном делу јавности је, с правом или не, непрестано постојала сумња да се на таквим местима шире пороци свих врста. Углавном се од критичара могло чути да многи рок фестивали у суштини пропагирају наркоманију, сатанизам, отуђење од својих корена и много шта још. Међутим, чувена Зајечарска гитаријада је демантовала све те сумње на јединствен начин - довођењем руског удружења бајкера „Ноћни вукови“ у Зајечар.

Дакле, на најстаријем србском фестивалу младих рок бендова, на традиционалној Гитаријади, која се ових дана одржава по 48. пут, на којој учествују и најпознатије рок групе са подручја Балкана, од легендарне „Рибље Чорбе“, преко „Партибрејкерса“, па до групе „Атомско склониште“ – као важни гости су присутни и мотоциклисти „Ноћни вукови“, чији смисао постојања не чини само љубав према четвероточкашима, него исто тако и јачање словенства, патриотизма, духовности и здравог начина живота.

Наиме, градоначелник Зајечара Саша Мирковић је уочи отварања Гитаријаде, свечано уручио „Ноћним вуковима“ градске кључеве, а председник србског огранка тог мото-клуба Саша Савић је тим поводом изјавио да му је била „велика част да у име „Ноћних вукова“ прими кључеве града Зајечара,“ те додао да je то „уједно велика обавеза и одговорност, да у духу добрих домаћина у наредних годину дана промовишу Зајечар“. А највише од свега, „Ноћни вукови“ су изразили задовољство, како су рекли, „због тога што су челни људи града и грађани Зајечара препознали циљеве њихове мисије коју шире на свим својим путевима“.

И на том месту би се требали подсетити баш на поменуте циљеве њихове мисије, који су доста неуобичајени за чврсте момке на моторима, јер није нимало карактеристично, барем за сличне бајкере на Западу, да се залажу за живот без икаквих порока, и штавише – да врше хуманитарну и просветитељску мисију.

Зато није чудно што је чак и сам Патријарх србски Иринеј раније примио представнике тог руског удружења мотоциклиста, када је поред осталог речено да хуманитарни рад „Ноћних вукова” разбија уобичајену представу о бајкерима, јер они пропагирају здрав начин живота без наркотика и неговање традиција, те активно помажу деци без родитеља. Такође, у саопштењу српске цркве је тада посебно истакнута чињеница „да је љубав према србском народу небројено пута до сада доказана на бајкерским манифестацијама широм Русије, као и у бројним медијским наступима вође „Ноћних вукова“ доктора Залдастанова“.

Према томе, овогодишња Зајечарска гитаријада је донекле преузела патриотске принципе на којима се темељи највећи рок фестивал у Русији, под називом „Нашествије“, на коме су почетком јула, поред најпопуларнијих руских група и 150.000 посетилаца, били изложени чак и тенкови и друго савремено наоружање, а посетиоци рок фестивала су у паузама наступа могли да се пењу на оклопна возила и да се сликају са падобранцима, а то је објашњено тиме да се тема патриотизма тесно преплиће са основном идејом фестивала - а то су музика, атмосфера уједињења и пријатељства целог народа, па отуда војска на рок фестивалу, јер су оружане снаге неодвојиви део руске државе.

Наравно, „Ноћни вукови“ који су почасни гости Гитаријаде не поседују никакво оружје, али сигурно свуда са собом носе велике количине хуманизма и патриотизма, што је и био разлог да буду позвани у Зајечар, зато што је то по речима зајечарског градоначелника – израз поштовања и подршке мисији коју спроводе „Ноћни вукови“', чији је најпознатији члан председник Русије Владимир Путин.

Ратко Паић,