Санкције против Русије: коме је болније?

01-08-2014 02:22:27 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


ЕУ је у среду законски утврдила још један списак мера које су усмерене против руске економије, а црни списак је попуњен новим именима. Политика ограничавања Русије и геополитичке интриге у смислу њеног слабљења нису никуда довеле. Управо овде би требало тражити праве разлоге увођења разних санкција и црних спискова, уверен је председник руске Думе Сергеј Наришкин.

Обама је у уторак изјавио да је Вашингтон блокирао извоз конкретних роба и технологија у енергетски сектор Русије и порширио санкције на већи број руских банака и компанија за производњу оружја. Раније су САД у вези са несугласицама са Русијом у вези са кризом у Украјини увеле санкције уперене против неколико кључних банака- ВТБ Россељхозбанке и Московске банке, као и против Бродоградилишта из Санк ПЕтербурга. Брисел је пожурио да учини исто што и „старијидруг“. Тог дана су амбасадори земаља ЕУ донели одлуку о проширењу санкција у односу на Русију,а 30.јула су ту одлуку и законски ојачали. Санкције се тичу конкретно инвестиција на Криму а само на европском „црном списку“ се налази сада 95 особа и 23 организације.

У Русији се за сада не осећа неки конкретан ефекат санкција. Амерички предузетници такође не очекују губитке. А у Европи, која иначе има робну размену са Русијом већу него са САД, већ почињу да броје губитке. Аналитичари из Велике Британије предвидели су успоравање темпо економског раста. Немачки бизнисмени су такође у паници.Више од осталих држава чланица ЕУ може да пострада Пољска, сматра пољски експерт у области енергетике Анжем Шесњак:

- Ове бојазни објашњавам тиме што имамо велику робну размену са Русијом. Највеће губитке може да забележи нафтни сектор. Он је и био створен и оријентисан на сарадњу раније са СССР, а сада са Русијом. За своје грађевинске услуге ми смо куповали од Русије нафту и гас уз добру цену. То је до данашњг дана остао добар темељ сарадње. Ако бисмо сад морали да одустанемо од сарадње и куповине руске нафте, онда би пољски прерађивачи нафте изгубили много.

У неколико држава ЕУ готово да паниче. Ограничења у трговини између Летоније и Русије, у вези са санкцијама ЕУ, имаће веома лош утицај на летонску економију, говоре у министарству економије. Према песимистичном сценарију, БНД Летоније може да се снизи за 10%.

Зашто Европа, без обзира на све њене губитке наставља да иде путем Вашингтона? То је консолидована политика Запда, глобални план, а све у циљу да се Русији не дозволи да дигне главу, уверен је експерт Фонда концептуалних технологија Валериј Пјакин:

- Политика Европе и свих европских савеза какви су они раније били, одувек је била уперена против Русије. Следећи америчка упутства и уводећи санкције против Русије, Европа заправо само прати свој дугорочни, многовековни политички курс. Али, они не разумеју једно у Европи: ако локална криза у Украјини сада не буде регулисана, к њима ће доћи велики рат.

Заправо, економски губици су ништа наспрам светске хегемоније. Главни је циљ Запада да се уништи суверенитет Русије,сматра писац, копредседник партије „Велика отаџбина“ Николај Стариков:

- Запад је заузео курс ка уништењу Русије као суверене државе. Ту постоје две варијанте. Или ће уместо Русије Запад добити државу која ће подсећати на јељцинску Русију са почетка 90-тих година са министрима који ће увек говорити „да“ када треба да се бесплатно дају државна богатства. И ту је друга варијанта- Русија, по плану Запада, престаће да постоји потпуно као јединствена држава и претвориће се у конгломерат малих „слободних и демократских држава“.

Речју, под плаштом племенитих циљева „заштите суверенитета и јединства Украјине“, Запад покушава да одстрани конкурента са светске арене.

Игор Силецки,

Читајте више наУкрајина из минута у минут