Научници не искључују да ће се гуштери на Фотону размножавати

31-07-2014 02:36:07 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Константин Чалабов/ vostok.r |


Руски научници не искључу да ће се 5 гуштера у биосателиту Фотон-М № 4 размножавати, јер без обзира на губитак везе с космичким апаратом, сви системи обезбеђивања живота раде нормално.

Фотон-М № 4 је био успешно лансиран с космодрома Бајконур 19. јула. Међутим, за време четвртог орбиталног обртаја он је престао да прима команде са Земље.

Представник Института медицинско-биолошких проблема РАН је саопштио да се биолошки експерименти на сателиту Фотон-М одвијају у складу са програмима. Добијемо са сателита телеметричке информације, које сведоче да су гуштери и мухе-дрозофиле живи и здрави, редовно једу. С обзиром на то да су услови њиховог живота у биолошкој капсули потпуно комфорни, вероватно може да се очекује да ће они ускоро почети да стварају потомство. На крају крајева, то је био један од основних циљева научног програма, - рекао је РИА Новости представник Института медицинско-биолошких проблема РАН.

Како је раније саопштио Роскосмос, космички апарат Фотон-М № 4 ради у аутономном режиму, са сателита редовно стижу телеметричке информације.

Како су раније прецизирали РИА Новости у Центру управљања летовима (ЦУП), биолошки сателит се налази у непредвиђеној орбити, мотор за његово враћање у кружну орбиту за сада није успело да се активира. Ако до тога не дође, биолошки сателит ће се споро спуштати, те ће на крају крајева изгорети у густим слојевима атмосфере Земље.

Према подацима ЦУП ЦНИИМАШ, данас Фотон-М № 4 има параметре окретања око Земље – 92, 58 минута, наклон орбирте 64,92 степена, минималну висину (перигеј) 258,12 километара, максималну висину (апогеј) 571,68 километара.